Android TV 13 se zaměřuje hlavně na šetření

Android TV 13 se zaměřuje hlavně na šetření
Fotografie: Google
  • Televizory budou přecházet do hlubšího spánku
  • Omezí se tak vytížení sítě i spotřeba energie
  • Další novinky zahrnují lepší práci s PiP
  • Systém by mohl být hotový na podzim

I když operační systémy pro chytré televize nejsou pod takovým drobnohledem jako jejich kolegové pro počítače nebo mobilní telefony, i zde pokračuje vývoj nezadržitelně kupředu. U Android TV se pracuje už na verzi 13 a hlavní novinky odrážejí nutnost šetřit se zdroji.

Podle zjištění vývojářů na xda-developers.com bude jednou ze zásadních nových funkcí tzv. „režim nízké spotřeby v pohotovostním režimu“. Chytré televize totiž po stisku tlačítka na ovladači pouze vypnou zobrazovací jednotku, zatímco části pohánějící systém zůstávají zapnuté. Jejich spotřeba je sice jen pár wattů, ale i to dokáže dlouhodobě udělat znatelnou částku ve vyúčtování za elektřinu. Nově tak televizory uvedou systém po nějaké době do hlubokého spánku s prakticky zanedbatelnou spotřebou. Bude omezen přístup k síti, a to vyjma časových oken určených pro údržbu, jako je například aktualizace aplikací.

Další novinky zahrnují lepší práci s okny PiP (Picture in Picture). Nově půjde nastavovat poměr jejich stran a bude lépe řešeno jejich dokování vzhledem k obsahu samotného okna. Připravuje se dokonce i režim pojmenovaný jako „režim pseudorozdělené obrazovky s dokovanými rozšířenými okny PiP“, i když je podle názvu těžké si představit, k čemu by to mohlo být dobré. Pokud Google dodrží svoje obvyklé načasování, pak by tato verze mohla být k dispozici v listopadu, na jednotlivé televizory pak zamíří podle aktualizační politiky jejich výrobce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze