Vybíráme nejlepší aplikace pro platformu Android TV

Streamování a sledování (video)obsahu
5
Vybíráme nejlepší aplikace pro platformu Android TV
Fotografie: Sony
  • V tomto průvodci se zaměříme na ty nejzajímavější aplikace pro televizory s Android TV
  • Hovoříme o takových, které by neměly chybět v žádné televizi s tímto systémem
  • Většina z nich je k dispozici zdarma, smířit se musíte s občasnými reklamami
  • V prvním díle se zaměříme na aplikace pro sledování a streamování (video)obsahu

Pokud uvažujete o pořízení chytrého televizoru s operačním systémem Android TV, určitě jste nepřehlédli náš podrobný článek, který vysvětluje nezbytné náležitosti. Zároveň jste si mohli přečíst spoustu recenzí zajímavých televizorů s tímto systémem, ať už perfektní zástupce společnosti Sony (Sony Bravia A1, Sony Bravia AF8), střední třídy od Sony (například model KD-55XF8505), případně povedeného televizoru od společnosti Philips, konkrétně modelu 9002. Navíc existuje alternativa i pro televize, ktery systém v základu nemají v podobě Android TV boxů, viz. jejich srovnání. Základy už tedy známe, ale co aplikace?

Android TV
Základní kvalitní aplikace jsou téměř nutností

Základna kvalitních aplikací je pro podobné televizory nutností, systém Android TV je velice otevřený a téměř každý den narazíme na nové zajímavé aplikace, které by neměly uniknout vaší pozornosti. V dnešním prvním dílu našeho nového seriálu se zaměříme na základní aplikace pro streamování a sledování (video)obsahu, které byste zkrátka neměli opomenout. Potěší že většina dnes představených aplikací je dostupná zcela zdarma, maximálně se budete muset smířit s reklamami, které lze vymazat nákupem přímo z aplikace.

Sledování on-line TV a filmů

Když už máte chytrou televizi, hodí se využít všech jejích schopností. Digitální vysílání bohužel není zrovna nejpropracovanější. Pokud vám nestačí „červené tlačítko“, tedy HbbTV a různé archivy některých televizních stanic, hodí se investovat do předplatného internetové televize. Poskytovatelů přitom existuje poměrně dost. Z našich zkušeností můžeme doporučit například LepsiTV, případně SledovaniTV.

Sledování TV

Obě aplikace jsou zdarma, platí se pouze předplatné. Zatímco aplikace SledovaniTV nabízí poměrně elegantní flatový design, který se nese v duchu jednoduchosti, LepsiTV svým vizuálem připomíná standardní televizní aplikace, což může být pro někoho plus. Oba poskytovatelé se liší počtem nabízených programů v základním balíčku i v tom, jaké programy lze dokoupit. Výrazně mohou ušetřit zákazníci Vodafonu, kteří využívají službu SledovaniTV. Za 59 Kč měsíčně mohou skrze Vodafone Galerii zakoupit balíček „Pro všechny“, který nabízí základní programovou nabídku a pár pořadů navíc. LepsiTV startuje na částce 199 Kč měsíčně a pokud si ji předplatíte na rok, ušetříte deset korun měsíčně. V základu však nabídne podstatně více programů.

U obou poskytovatelů existuje možnost zpětného zhlédnutí, a to 3 až 30 dní zpětně v závislosti na daném programu. Jde o ideální cestu, jak si rychle a snadno pustit pořad, který jste si nestihli ani nahrát, případně neexistuje v žádném on-line archivu dané stanice. Po designové stránce nás více oslovila služba SledovaniTV, kde však docházelo k častějším výpadkům než právě u LepsiTV. Přesto jsou oba rivalové dost vyrovnaní.

LepšíTV

Pokud si libujete v zahraniční produkci a chcete sledovat nejnovější seriály, hodí se vyzkoušet aplikaci Netflix. Ten je již delší dobu dostupný také v České republice od 8 eur za měsíc. Ceny se navyšují podle kvality videa a samozřejmě také v závislosti na tom, na kolika zařízeních chcete obsah z Netflixu současně konzumovat. Aplikaci YouTube představovat nemusíme, navíc je předinstalována ve všech Android TV. Prostředí aplikace je plně přizpůsobené pro zobrazení na velkých úhlopříčkách. Vyhledávat můžete jak vyťukáváním na ovladači, tak také hlasem, tedy pokud to podporuje i vaše dálkové ovládání.

Streamování a konzumace multimediálního obsahu

I když je Android TV vnímána jako platforma, která primárně spolupracuje s Google Chromecastem (který je v Android TV většinou předinstalovaný), alternativ existuje více. Samotný Google Chromecast se hodí tehdy, pokud potřebujete ukázat rodině pár fotografií z dovolené, případně pokud chcete streamovat pořady z YouTube. V dalších situacích je vhodné podívat se po alternativě.

Nás zaujala aplikace AirScreen, která je rovněž dostupná zdarma, avšak smířit se musíte s reklamami a částečně omezeným přístupem. Pokud se s omezením smířit nechcete, můžete si vybrat vhodný balíček. Kupříkladu roční balíček plnohodnotné verze vyjde na 269 Kč, měsíční verze poté na 33 Kč. Tato aplikace funguje jako virtuální Chromecast, ale co je zajímavější – i jako virtuální Apple TV. Skvěle se tak hodí pro majitele jablečného ekosystému, protože Android TV se spuštěnou aplikací AirScreen se tváří jako plnohodnotná Apple TV, a to vše jen díky jednoduché aplikaci. Pokud si tedy chcete bezdrátově přenést obsah z vašeho jablečného zařízení, neexistuje snazší cesta. Kromě protokolů Google Chromecast a Apple TV podporuje AirScreen také DLNA a Miracast, což se hodí. Velkým benefitem je především to, že aplikaci není nutné jakkoli konfigurovat, protože funguje prakticky hned od spuštění.

V krátkosti zmíníme i aplikaci Plex Server, která umožní streamovat téměř jakýkoli obsah napříč velkým množstvím platforem. Následně můžete ze všech platforem přistupovat k jednotnému obsahu, který si vyberete, tedy například filmy, videa, on-line TV a fotogalerie. Plex má za cíl sjednotit téměř veškerý multimediální obsah pod jednu aplikaci, která je navíc přístupná doslova odkudkoli, kde máte internetové připojení. Jde o velkého konkurenta aplikace Kodi, kterého si představíme za okamžik. Vzhledem k obrovskému množství funkcí věnujeme Plex Serveru jeden samostatný díl.

Kodi

Co když ale chcete přehrávat videa a další obsah primárně z pevného disku? V takovém případě se hodí poohlédnout se po aplikaci XBMC-Kodi, zkráceně Kodi, kterou si můžete prošpikovat pomocí různých doplňků. Velkou výhodou této aplikace je nejenom její obrovská uživatelská základna, ale také propracované prostředí. Pohrát si můžete doslova se vším od velikosti a barvy externích titulků až po streamování obsahu z NASu. Velkým benefitem jsou takzvané add-ons, tedy doplňky. Ty téměř neomezeně rozšíří funkčnost samotné aplikace. Lze instalovat například doplněk pro sledování TV stanic z celého světa, případně různé schémata prostředí a nespočet dalšího. Kodi přehraje většinu formátů a celkově se jedná o jednu z nejpropracovanějších aplikaci pro konzumaci videa, navíc nestojí ani korunu.

Pokud by pro vás Kodi bylo příliš komplikované, nabízí se MX Player, který je pro uživatele platformy Android důvěrně známý. Jeho výhodou je, že přehraje téměř jakýkoli formát videa, je přehledný a design aplikace se nese v moderním pojetí. Za zhruba 170 Kč si můžete zakoupit i plnou verzi bez reklamních bannerů.

Za spolupráci na seriálu o nejlepších aplikacích pro platformu Android TV děkujeme společnosti Sony CZ. Veškeré aplikace jsou testované na Android televizoru Sony XE80.

V dalším díle se zaměříme na aplikace pro snadné ovládání vaší Android TV skrze smartphone a ukážeme si také snadnou cestu, jak do vaší Android TV nainstalovat nové aplikace.

Diskuze ke článku
štajman
KODI je špičkově propracovaný manager-přehrávač pro android. Má nějaké mouchy v nastavení ...vícekanálový zvuk a kódování signálu, ale .....vše jde když to nastudujete.
Lemo
Ahoj, chápu to správně, že to je stejné jako u telefonu, tj. pokud budu mít jakoukoliv TV s Androidem, můžu si tyto apky stáhnout? A umí to tato televize, i když je levná? https://www.arecenze.cz/test-televizoru/samsung-ue43nu7192/ Díky
Mark15616
Škoda že jste nesmínili STEAM LINK, velmi užitečná aplikace. Umožňuje vám vypnout monitor počítače a hrát STEAM hry přímo na televizoru s bluetooth ovladačem v ruce. De fakto si s televizoru díky této apce můžete udělat nabušenou herní konzoli, všechny komplikované grafické a herní výpočty pro ni bude na dálku provádět váš domácí PC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze