Asistenční psi v ohrožení? Toyota předvede robota pro postižené

Asistenční psi v ohrožení? Toyota předvede robota pro postižené
  • Robot zvládne zvedat předměty z podlahy nebo podávat věci uložené na poličce
  • Jeho posláním je zvýšit kvalitu života starších či fyzicky hendikepovaných lidí

Toyota na veletrhu IROS 2018 v Madridu, který se koná začátkem října, představí svého nového asistenčního robota, kterého pojmenovala HSR, tedy Human Support Robot, v překladu „robot pomáhající lidem“. Technologie spojená s tímto robotem zprostředkuje výzkum, vývoj a terénní testování v reálném prostředí. Asistenční robot jako kompaktní mobilní manipulátor s ohebnou paží dokáže zvedat předměty z podlahy nebo podávat věci uložené na poličce. Vykonává i řadu dalších úloh s cílem zvýšit kvalitu života starších či fyzicky hendikepovaných lidí.

HSR je součástí rodiny pomocných robotů Toyota Partner a představuje jeden z konceptů, které mají za cíl pomáhat v pohybu těm, kteří jsou postižení nebo nemocní. Zaměřuje se na oblast ošetřovatelské a zdravotní péče, dopravu na krátké vzdálenosti a život v domácnostech. Toyota prostřednictvím komunity vývojářů otevírá možnosti spolupráce s výzkumnými organizacemi. Působení Toyoty výrazně přesahuje svět automobilů a podporuje inkluzivní a udržitelnou společnost.

Prostřednictvím komunity vývojářů HSR Developers založené v září roku 2015 nabízí Toyota svoji otevřenou inovační platformu partnerům po celém světě. Zúčastněné výzkumné organizace nemusejí vyvíjet skutečného robota ani software k realizaci základních funkcí robota. Mohou se soustředit na rozvíjení budoucích nápadů a aplikací díky snadnému testování vlastních technologií a algoritmů v reálném prostředí.

Platformu HSR aktuálně využívá již 44 partnerů ve 12 zemích. Toyota Motor Europe rovněž podporuje pět výzkumných univerzit v Německu, Velké Británii, Francii a Nizozemí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze