Roboti od Toyoty budou na olympiádě roznášet pití nebo sbírat náčiní

Roboti od Toyoty budou na olympiádě roznášet pití nebo sbírat náčiní
  • Robota T-HR3 představila Toyota už v roce 2017
  • Ovládání robota je možné z větší vzdálenosti díky technologii 5G

Na olympijských hrách v Tokiu se představí roboti z produkce automobilky Toyota, kteří budou uvádět diváky na svá místa, pomáhat hendikepovaným lidem, roznášet občerstvení nebo třeba sbírat sportovní náčiní při závodech. Největší hvězdou bude robot T-HR3.

Příběh začíná v roce 2017, kdy Toyota poprvé představila robota s označením T-HR3 a od té doby ho systematicky doplňuje novými funkcemi. Robot T-HR3 je dálkově řízený pomocí systému čidel Master Maneuvering System a svou první velkou show zažije během Olympijských her v Tokiu 2020, kdy bude zprostředkovávat kontakt mezi veřejností a sportovci.

Pohyby jako člověk

Humanoidní, dálkově ovládaný robot má překvapivě plynulé pohyby, jež v reálném čase odrážejí lidský pohyb zaznamenávaný pomocí Master Maneuvering System, což je soustava čidel, která určují pozici jeho rukou, paží a chodidel. Robot také kopíruje sílu vyvíjenou operátorem a umožňuje mu pocítit stisk osoby, s níž robot navazuje přímý kontakt. Krátce řečeno, s robotem T-HR3 si můžete dát „high five“ a pocítíte reálnou sílu plácnutí rukou.

Dva roky po premiéře zvládne zdokonalený T-HR3 i komplikovanější úkoly, jeho chůze je přirozenější. Hmotnost manévrovacího systému je nižší, což usnadnilo ovládání robota. Díky speciálním botám a pohyblivému pásu robot při chůzi kopíruje pohyby operátora. Při podání ruky jinému člověku má operátor ovládající robota takřka stejný pocit, jako kdyby sám stiskl ruku té osoby. Zařízení lze navíc ovládat jak ze sousední místnosti, tak prostřednictvím sítě 5G na větší vzdálenost.

Proč mají roboti Toyoty lidské tvary?

Pro lidi je snazší ovládat robota, který má stejný tvar a stejné části těla jako oni. Díky VR brýlím si již lidé zvykli na to, že počítač opakuje jejich pohyby ve virtuálním světě. Roboti, jako je T-HR3, fungují stejně, jako virtuální avatary, ale navíc reálně existují. V budoucnu budou moci lidé díky takovým robotickým avatarům značně rozšířit svoje možnosti pohybu.

Uvedení robotických avatarů na trh představuje další aspekt strategie Toyoty, jejímž cílem je nabízet různé možnosti pohybu. Ať už soukromými automobily a carsharingem, hromadnou dopravou či pomocí služeb založených na autonomních vozech. Možností jsou také inteligentní zařízení pro osobní dopravu, jako jsou Concept-i Ride a Concept-i Walk, nebo roboti pomáhající v každodenním životě starším a nemocným lidem.

Roboti na olympiádě

Robota T-HR3 lze ovládat i pomocí robotů Miraitowa a Someity, čili oficiálních maskotů Olympijských a Paralympijských her v Tokiu 2020. Seznam inteligentních zařízení, která doprovází sportovce a diváky, je ovšem mnohem delší.

Na stadionech budou pracovat roboti z řady Human Support Robots, kteří budou uvádět diváky na svá místa, pomáhat hendikepovaným lidem a podávat nápoje a občerstvení. Nevelké, ke kolenům sahající, robotické vozy FSR (Field Support Robots) budou pomáhat při sběru a dopravě lehkoatletického vybavení během závodů.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze