Austrálie končí s povinnou izolací při nákaze koronavirem

Austrálie končí s povinnou izolací při nákaze koronavirem
Fotografie: unsplash.com
  • Australané s koronavirem nebudou muset dodržovat pětidenní izolaci
  • Nařízení bude i nadále platit pouze pro starší osoby a lékařské pracovníky
  • Každý den v zemi přibývá okolo 5 500 nově nakažených

Austrálie se chystá během října ukončit pravidla pro izolaci během onemocnění koronavirem. V současné době se každý, kdo má pozitivní test na virus, musí izolovat po dobu pěti dnů. Toto pravidlo od 14. října 2022 již platit nebude. Izolace bude i nadále platit pouze pro starší osoby a lékařské pracovníky. Austrálie má od začátku pandemie koronaviru jedny z nejpřísnějších omezení na světě.


Australský lékař Paul Kelly uvedl v rozhovoru pro bbc.com, že země má to nejtěžší za sebou a může zrušit nejpřísnější omezení. Zároveň ale upozornil, že tímto pandemie nekončí. Podle oficiálních údajů země nadále zaznamenává okolo 5 500 tisíc nových případů denně. Austrálie je také jedna z nejvíce proočkovaných zemí světa.

Australská lékařská asociace ale s uvolněním opatření nesouhlasí. Tvrdí, že to může zemi dostat opět do rizikové situace a ohrozí to také mnoho životů. V důsledku viru v Austrálii zemřelo zhruba 15 tisíc lidí. To je oproti jiným zemím velmi nízké číslo. Nejvíce osob zemřelo po otevření hranic, které měla země zavřené dva roky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze