Životní prostředí v Austrálii zažívá šokující úpadek

Životní prostředí v Austrálii zažívá šokující úpadek
Fotografie: unsplash.com
  • Za špatné životní prostředí mohou změny klimatu, invazivní druhy, znečištění a těžba
  • Austrálie v posledních letech trpěla velkým suchem, lesními požáry a případy bělení Velkého bariérového útesu

Australské životní prostředí je v katastrofálním stavu a hrozí mu další zhoršení z důvodu zesilujících hrozeb. Průzkum australských ekologických systémů prováděný každých pět let ukázal rozsáhlé a náhlé změny. Mohou za to změny klimatu, invazivní druhy, znečištění a těžba. Tyto hrozby nejsou adekvátně řešeny, což znamená, že by mohly způsobit další problémy. Ministryně životního prostředí Tanya Plibersek uvedla, že dokument vykresluje šokující až depresivní příběh. Slíbila také zavedení nových zákonů, které by měly pomoct ke zlepšení.


Zpráva o stavu životního prostředí, kterou nechala vypracovat vláda, má 2 tisíce stran. Zjistila tyto skutečnosti:

  • 19 ekosystémů je na pokraji kolapsu.
  • V Austrálii je nyní více nepůvodních druhů rostlin než původních.
  • Všechny zkoumané kategorie životního prostředí, kromě jedné, se od roku 2016 zhoršily a více než polovina z nich je ve špatném stavu.

„Pokud budeme pokračovat v cestě, na které jsme, vzácná místa, krajiny, zvířata a rostliny, které si představíme, když myslíme na domov, tu nemusí být pro naše děti a vnoučata,“ uvedla Ministryně životního prostředí Tanya Plibersek.


V posledních letech Austrálie trpěla velkým suchem, lesními požáry, záplavami a šesti případy bělení Velkého bariérového útesu. „V předchozích zprávách jsme z velké části mluvili o dopadech klimatu v budoucnosti. V této zprávě ale dokumentujeme rozsáhlé dopady klimatu, které se dějí teď,“ uvedla jedna z hlavních autorek studie Emma Johnston. Podle bbc.com se Austrálie zavázala, že do roku 2030 sníží emise uhlíku o 43 % ve srovnání s rokem 2005. Za předchozí vlády byl číl 26 až 28 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze