Obyvatelé australského města Menindee našli v řece miliony mrtvých ryb

Obyvatelé australského města Menindee našli v řece miliony mrtvých ryb
Fotografie: unsplash.com
  • K úhynu ryb došlo kvůli dlouhodobě vysokým teplotám, na které nejsou zvířata v této oblasti zvyklá
  • Podobná situace se ve městě stala před třemi lety
  • Vodu z tamní řeky obyvatelé používali k umývání

Obyvatelé města Menindee v australském státě Nový Jižní Wales minulý týden v pátek našli v řece Darling-Baaka miliony mrtvých ryb. Podle tamních odborníků za tuto situaci mohou dlouhodobě vysoké teploty, na které nejsou zvířata v této oblasti zvyklá. V sobotu se teploty ve městě vyšplhaly až na 41 stupňů Celsia. Jedná se o největší úhyn ryb za poslední tři roky.

„Větším problémem pro obyvatele bude zápach. Představte si ten smrad, když necháte v kuchyni několik dní mrtvou rybu a začne tam hnít. My jich tady ale teď máme miliony,“ uvedl pro theguardian.com obyvatel města Menidee Graeme McCrabb.


Podle bbc.com obyvatelé tohoto města využívají vodu z řeky Darling-Baaka k umývání nebo sprchování, takže teď nebudou mít vodu pro základní potřeby. Experti uvedli, že kvůli hnijícím rybám a horkému počasí pravděpodobně v nadcházejících dnech dojde ještě k většímu úbytku vody v řece. Navíc rozklad již uhynulých ryb má způsobuje úbytek kyslíku v řece, takže počet mrtvých živočichů ještě poroste.

Odborníci varují před vlnami veder, které jsou čím dál častější, intenzivnější a trvají déle kvůli klimatickým změnám způsobeným člověkem. Svět se od začátku průmyslové éry již oteplil asi o 1,1 °C a teploty budou i nadále stoupat, pokud vlády po celém světě výrazně nesníží své emise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze