WHO: během letošní zimy budou na Ukrajině v ohrožení miliony životů

WHO: během letošní zimy budou na Ukrajině v ohrožení miliony životů
Fotografie: unsplash.com
  • Od začátku ruské invaze na Ukrajinu WHO zaznamenala 703 útoků na zdravotnická zařízení
  • V současné době je bez proudu deset milionů domácností
  • Zimní teploty mohou klesnout až na -20 stupňů Celsia

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) budou letos v zimě na Ukrajině ohroženy životy milionů lidí. Polovina ukrajinské energetické infrastruktury je buď poškozená, nebo zničená. Podle regionálního ředitele WHO pro Evropu je v současné době bez proudu deset milionů domácností. Během zimy mohou venkovní teploty v některých oblastech klesnout až na -20 stupňů Celsia.

Světová zdravotnická organizace od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaznamenala 703 útoků na zdravotnická zařízení. Během minulého týdne zasáhlo Rusko mnoho energetických zařízení a civilních budov při jednom z největších leteckých bombardování během války. „Zjednodušeně řečeno, letošní zima bude o přežití,“ uvedl Dr. Hans Kluge na tiskové konferenci v Kyjevě. Podle něj čelí ukrajinský zdravotní systém doposud nejtemnějším dnům války a nejlepším řešením je celý konflikt co nejdříve ukončit.


„Stovky nemocnic a dalších zdravotnických zařízení již nejsou kvůli útokům plně funkční, nemají zásoby vody ani elektřinu k pokrytí základních potřeb. Porodnice potřebují inkubátory, krevní banky lednice a oddělení intenzivní péče ventilátory. Tohle všechno vyžaduje také další energii,“ dodal.

Podle údajů WHO by mohly až tři miliony lidí opustit své domovy kvůli hledání bezpečí a tepla k přežití. Další obavy má organizace kvůli nárůstu nových případů koronaviru. „S nízkou proočkovaností mají miliony Ukrajinců slábnoucí nebo žádnou imunitu vůči viru,“ uvedl Kluge. Podle bbc.com varování od Světové zdravotnické organizace přichází poté, co na Ukrajině napadl první sníh a teploty klesly pod bod mrazu. V Kyjevě se sníh už drží všude. I když zima ještě oficiálně nezačala, teploty pravděpodobně velmi brzy ještě klesnou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze