Satelity sledují záplavy, které způsobila zničená Kachovská přehrada

Satelity sledují záplavy, které způsobila zničená Kachovská přehrada
Fotografie: unsplash.com
  • Voda neustále zaplavuje obydlené části u řeky Dněpr
  • Jak došlo ke zničení stále nebylo potvrzeno
  • Nejméně 16 000 lidí už přišlo kvůli záplavám o domov

Včera byla zničena Kachovská přehrada na řece Dněpr, což způsobilo na Ukrajině rozsáhlé záplavy. Přehrada zadržovala obrovské množství vody a ve chvíli, kdy došlo ke zřícení, začalo se celé široké okolí zaplavovat. Zkázu, kterou za sebou voda zanechává, sledují nepřetržitě družice, které mohou lidem pomoci pro následné evakuace a zjišťování celkových škod.

Situaci ohledně zničené přehrady sledovaly podle space.com například družice Sentinel 3 nebo satelit od NASA MODIS/Terra. Kdo za zničení přehrady může, to stále není jasné. Vzhledem k válce Ukrajina obvinila podle apnews.com ruské síly, že přehradu i vodní elektrárnu záměrně zničily. Rusko však naopak obvinilo samotnou Ukrajinu, že místo bombardovala. Zatím nebyl vyloučen ani důvod, že by se přehrada zbortila sama. Jisté ovšem je, že tato ekologická katastrofa bude mít následky i do budoucna.


Nejbližší velké město Cherson už bylo taktéž zaplaveno a tisíce lidí byly evakuovány. Ti, kteří ještě nebyli zaplaveni, jsou bez pitné vody. OSN uvedla, že jsou ohroženy tisíce lidí na Ukrajině a nejméně 16 000 lidí přišlo o domov. To ještě zvýší počet lidí bez domova a prohloubí bídu, které jsou již nyní vystaveni obyvatelé bydlící ve válečných zónách. Ukrajinská armáda stále evakuuje lidi, kteří se v postižené oblasti nachází.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze