Bill Gates o toaletách a odpadních systémech. Chystá se „záchodová“ revoluce?

Bill Gates o toaletách a odpadních systémech. Chystá se „záchodová“ revoluce?
  • Nová technologie toalet, které nevyžadují napojení na odpadní systém, by podle Billa Gatese mohla zachránit miliony lidských životů
  • Podle Světové zdravotnické organizace zatím nemá přístup k toaletě přibližně 2,3 miliardy lidí

Filantrop a zakladatel Nadace Billa a Melindy Gatesových promluvil o důležitosti toalet a odpadních systémů a jejich kritickém nedostatku v rozvojových zemích. Do projektu „Reinvent the Toilet Challenge“ v roce 2011 se svou manželkou Melindou věnoval 200 milionů dolarů, které jsou určeny na výzkum a vývoj nového druhu toalet a různých způsobů zbavování se odpadu biologického původu. Cílem tohoto projektu je přinést evoluci v podobě toalety, která nepotřebuje odpadní systém a dá se tak nainstalovat i na těžko přístupných místech.

Slovy Billa Gatese by o lidských výkalech ještě před deseti lety nebyl schopen říct ani zdaleka tolik, co ví dnes. Během prezentace v Pekingu si s sebou jeden z nejbohatších lidí na světě přinesl menší sklenici s lidskými exkrementy, na které demonstroval, že jen v ní samotné se může skrývat přes 200 trilionů částic rotaviru, 20 miliard bakterie shigella a 100 tisíc parazitických vajíček.

Podle Světové zdravotnická organizace (WHO) přibližně 2,3 miliardy lidí na světě stále nemá přístup k základním hygienickým potřebám včetně toalet. Následkem toho se šíří nemoci jako je cholera, úplavice či chronický průjem, které ročně zabijí stovky tisíc lidí. První toalety, které nevyžadují napojení na kanalizaci, jsou momentálně testovány v různých lokalitách v Africe, Indii a Číně. Bill Gates věří, že se díky tomuto projektu podaří zachránit miliony životů a zároveň vznikne nové odvětví, které by se později mohlo stát zajímavé i z komerčního hlediska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze