Je mezihvězdný objekt Oumuamua ve skutečnosti vesmírné plavidlo?

Je mezihvězdný objekt Oumuamua ve skutečnosti vesmírné plavidlo?
  • Harvardší vědci se touto teorií začali zaobírat poté, co vyloučili veškeré další možnosti
  • Jiní vědci věří, že se jedná pouze o nestandardní kometu či asteroid
  • Pravdu se bohužel již nedozvíme, neb Oumuamua opustila náš solární systém

Nad záhadným vesmírným objektem Oumuamua, který byl spatřen během při průletu kolem Slunce, si vědci lámou hlavu už od konce minulého roku. S přihlédnutím k neobvykle vysoké rychlosti, kterou se objekt pohybuje, a nestandardní hyperbolické trajektorii přišli vědci s domněnkou, že by se mohlo jednat o vesmírné plavidlo.

Harvardští vědci došli k tomuto závěru poté, co analyzovali zrychlení intergalaktického objektu ve chvíli, kdy míjel Slunce. Podle jejich teorie by mohlo být plavidlo poháněno světlem, které dopadlo na jeho povrch. Do karet jim hraje i velmi neobvyklý tvar připomínající cigaretu nebo fakt, že objekt pochází z jiného solárního systému. Autoři však přiznávají, že si uvědomují, že tento scénář bude znít trochu „exoticky“, zatímco jejich kolegové mají o jejich hypotéze rovnou značné pochyby, když zůstávají u původního scénáře a dále pokládají objekt Oumuamua i přes neobvyklý tvar, původ a trajektorii za kometu či asteroid.

Autoři teorie, že by se v případě Oumuamua mohlo jednat o mimozemské plavidlo, k závěru podle svých slov došli čistě vědeckou metodou – jakmile vyloučili vše nemožné, tak zbylé možnosti, ač se zdají jakkoliv nereálné, musí být pravdou. Odpověď se však už pravděpodobně nedozvíme. Objekt Oumuamua opustil náš solární systém a v současné době jej nelze sledovat ani supervýkonnými teleskopy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze