Bill Gates: brzy nás čeká další pandemie

Bill Gates: brzy nás čeká další pandemie
Fotografie: unsplash.com
  • Podle jeho slov bude nová pandemie z jiného patogenu
  • Díky lékařským a technologickým pokrokům bude svět ale lépe na tuto situaci připraven
  • Podle Gatese by měl svět v budoucnu postupovat rychleji ve vývoji a následné distribuci vakcín

Zakladatel Microsoftu a miliardář Bill Gates se minulý týden v rozhovoru pro cnbc.com rozpovídal o koronaviru a nadcházející pandemii, která svět určitě čeká. Dva roky od začátku pandemie koronaviru začíná případů výrazně ubývat a jsme z nejhoršího venku.

Podle jeho slov bude nová pandemie z jiného patogenu (původce nemoci), než je koronavir. Díky lékařským a technologickým pokrokům bude svět ale lépe na tuto situaci připraven. „Další pandemie přijde. Bude se ale jednat o jiný patogen,“ uvedl. V některých částech světa pomohla v boji s koronavirem kolektivně vytvořená imunita lépe než vakcíny. „Vážné nemoci spojené se stářím nebo obezitou nejsou v dnešní době tak nebezpečné jako vir,“ dodal.


Podle něj už je příliš pozdě na dosažení cíle Světové zdravotnické organizace (WHO), která chtěla naočkovat vakcínami proti COVID-19 alespoň 70 % světové populace do poloviny letošního roku. V současné době má alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru 61,9 % světové populace. Podle Gatese by měl svět v budoucnu postupovat rychleji ve vývoji a následné distribuci vakcín. „Příště bychom měli zkusit zastavit pandemii během půl roku a ne dvou let. Náklady na přípravu boje s další pandemií nejsou tak vysoké. Není to klimatická krize. Pokud budeme racionální, zastavíme ji příště brzy,“ uvedl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze