Britští lékaři nedoporučují míchaní vakcín proti COVID-19

Britští lékaři nedoporučují míchaní vakcín proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Británie začne příští týden očkovat vakcínou od AstraZeneca
  • V důsledku toho vydává britská vláda upozornění, aby obyvatelé dostávali obě dávky vakcíny od stejné firmy
  • V krajních případech mohou lékaři naočkovat každou dávku jinou vakcínou

Anglický úřad veřejného zdraví (PHE) nedoporučuje kombinovat vakcíny proti COVID-19 od různých firem. Upozornění vydává v reakci na distribuci nové vakcíny vyvinuté na Oxfordské univerzitě ve spolupráci s firmou AstraZeneca, která se má začít podávat příští týden. Ve Spojeném království se očkuje už od poloviny prosince. Zatím byla dostupná pouze vakcína od firem Pfizer a BioNTech. Obě vakcíny se podávají ve dvou dávkách, jak píše skynews.com.

Britská vláda nejprve vydala pokyn, že pokud jde člověk na druhou dávku očkování a není zrovna k dostání stejná vakcína, může být naočkován jinou. Později ale vysvětlila, že vakcínu od jiné firmy může člověk dostat pouze v případě, že je ve vážném ohrožení nakažení a potřebuje se nechat naočkovat co nejdříve.


„Míchání vakcín se nedoporučuje a mělo by k němu docházet jen ve výjimečných případech. Pokud dostanete první dávku vakcíny Pfizer, neměli byste dostat druhou dávku od AstraZeneca a naopak. Mohou nastat vzácné případy, kdy stejná vakcína není k dispozici nebo není známo, jakou vakcínu pacient dostal jako první. V takovou chvíli je potřeba vyvinout maximální úsilí, aby pacientovi byla podána stejná. Pokud to opravdu není možné, je lepší podat druhou dávku jiné vakcíny než vůbec žádnou,“ řekla Dr. Mary Ramsay z anglického úřadu veřejného zdraví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze