Vakcína proti COVID-19 od firmy Moderna dostala zelenou

Vakcína proti COVID-19 od firmy Moderna dostala zelenou
Fotografie: Moderna
  • Vakcína od společnosti Moderna má účinnost 94 %
  • Schválení vakcíny FDA se očekává do dvou týdnů

Panel odborných poradců doporučil FDA, aby povolil vakcínu od společnosti Moderna pro použití osobami staršími 18 let. Jedná se již o druhou vakcínu proti COVID-19, která byla předložena ke schválení. První vyvinuly společnosti Pfitzer a BioNTech, byla přitom schválená minulý týden. Schválení vakcíny od společnosti Moderna Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv by měla být jen formalita a očekává se do dvou týdnů, jak uvádí The Verge.

Vakcína Moderna

„Je opravdu vhodná doba, abychom posunuli vědu vpřed a díky tomu jsme mohli v boji s pandemií v pozadí skutečně pokročit vpřed a nakonec poskytnout bezpečný a efektivní způsob, jak získat imunitu.“ řekla Hayley Gans, členka výboru a profesorka pediatrie na Stanford University Medical Center. Důkazy o výhodách vakcíny převažují nad jakýmikoli problémy, uvedla.

FDA potvrdila, že je bezpečná a účinná na 94 %. Poradní výbor pro vakcíny a příbuzné biologické produkty (VRBPAC) se sešel k diskuzi o dalších otázkách ohledně vakcíny.


Vzhledem k tomu, že tato vakcína a vakcíny od Pfizer a BioNTech jsou distribuovány do celého světa, farmaceutické společnosti a federální agentury budou sledovat, jak dobře fungují a jak bezpečné jsou v praxi. Už se totiž objevují první vedlejší účinky, které nebyly pozorovány v klinických studiích – například v USA a ve Velké Británii bylo hlášeno několik alergických reakcí a případů anafylaxe u lidí očkovaných vakcínami Pfizer a BioNTech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze