Budoucností zemědělství jsou autonomní stroje s umělou inteligencí. Co umí?

Budoucností zemědělství jsou autonomní stroje s umělou inteligencí. Co umí?
Fotografie: TERMS a.s.
  • Zemědělský robot je plně ovladatelný přes mobilní aplikaci a ukládá nasbíraná data do cloudu
  • Jeho robotická ruka si dokáže vyměňovat sama nástroje, které zrovna potřebuje
  • Poháněn je solární energií a je vhodný pro pěstování bio potravin

Společnost TERMS a.s. přišla s revolucí na poli autonomního zemědělství a představila Roboton. Jedná se o autonomního zemědělského robota, který je schopný zasévat, zalévat, okopávat, vytrhávat, plít i sklízet, a to se zaměřením na každou rostlinu zvlášť. Je také schopný sbírat data a ukládat je do cloudu. Majitel ho navíc může plně ovládat z mobilní aplikace.

Robot využívá umělou inteligenci, čímž dokáže přistupovat ke každé rostlině zvlášť, a tím maximalizovat výnos z půdy a navíc se chová k půdě udržitelně. Jeho základní verze dokáže obhospodařit plochu až do 1 hektaru a s přidáním nástrojů na závěsnou lištu je schopný obhospodařit až několik hektarů půdy. Na svůj provoz využívá obnovitelnou solární energii, přičemž jeho denní spotřeba se pohybuje mezi 10 až 60 kWh – tím oproti běžným zemědělským strojům ušetří až 400 litrů nafty ročně.

Roboton má robotickou ruku, která seje, pleje, vytrhává, okopává, čistí, zalévá, sklízí, seče, vyžíná, mulčuje, snímkuje a dokáže si sama vyměnit nástroje, které zrovna pro danou činnost potřebuje. Robotická ruka má celkem šest kloubů a dostane se všude. Závěsná lišta umožňuje připojení nářadí jako je pluh, kypřič, secí stoje a další, a to až do hmotnosti 500 kg. Roboton umožňuje trvalou péči o plodiny bez použití chemikálií, je tak vhodný pro pěstování bio produktů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze