Stavba větrné elektrárny s Koala Lifter je hračka

Stavba větrné elektrárny s Koala Lifter je hračka
Fotografie: KoalaLifter
  • K výstavbě větrné elektrárny je potřeba pouze 1 člověk
  • Jeřáb může pracovat při rychlosti větru až 25 m/s

V dnešní době, kdy se řeší nedostatek pracovních sil a zároveň i výstavba nových větrných elektráren, je namístě využít robotický jeřáb od španělské firmy Koala Lifter. Jedná se o zcela unikátní systém, díky němuž není nutné při stavbě používat několika set tunové jeřáby. Tento kompaktní jeřáb se snadno umístí na tahač a je lehce přepravitelný kamkoli po světě, kde je právě potřeba.

Jak to celé funguje?

Jak samotný název společnosti říká, jeřáb leze po tubusu větrné elektrárny přesně, jako to dělá koala. Zachytí se pomocí dokonale přilnavých límců k tubusu a pomocí automatických obojků se připne. Nejprve se takto připevní spodní díl jeřábu, z něhož se následně vysouvá vrchní díl. Jakmile se vrchní díl pomocí obojků připoutá k tubusu, uvolní se obojky u spodního dílu a nasune se na vrchní. Tato operace se opakuje tak dlouho, dokud není dosaženo potřebné výšky. Však podívejte se sami na video.

Bezpečnost a efektivita na prvním místě

Robotický jeřáb Koala Lifter je díky své robustnosti možné použít na výstavbu jakékoli větrné elektrárny, avšak má také omezení. Z hlediska bezpečnosti je možné s jeřábem pracovat při maximální rychlosti větru 25 m/s. Může zdvihat lopatky do hmotnosti 20 tun, komponenty gondoly do hmotnosti 30 tun a maximální zatížení při montáži turbíny nesmí překročit 150 tun. Záleží však také na konkrétním typu jeřábu.

Co se týče efektivity práce, ušetří mnoho času, který by jinak zabralo rozložení a složení klasického jeřábu. Úspora přichází také na straně pracovníků, kteří jsou přítomní při montáži. Stačí pouze jeden člověk zajišťující obsluhu jeřábu, jelikož veškeré operace spojené s montáží větrné elektrárny je Koala Lifter schopen zajistit sám. K úspoře času dochází i během pravidelného servisu. Zatímco při použití běžného jeřábu výměna komponent zabere více než 10 hodin, u tohoto je během 5 až 6 hodin hotovo. Díky tomu je odstávka větrné turbíny kratší a může se vyrobit více elektřiny. Nechme se překvapit a třeba se dočkáme toho, že Koala Lifter bude stavět větrnou elektrárnu někde v našich končinách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze