Černého kašle se Česko pravděpodobně jen tak nezbaví. Nakažených opět přibylo

Černého kašle se Česko pravděpodobně jen tak nezbaví. Nakažených opět přibylo
Fotografie: Annie Spratt, unsplash.com
  • Za minulý týden bylo evidováno 1 428 nových případů
  • Po předchozích týdnech, kdy čísla klesala, se počty opět zvedají
  • Nejvíce se stále šíří mezi dospívajícími mezi 15 až 19 lety

Po několika týdnech, kdy počty nakažených černým kašlem v Česku klesaly, se opět čísla zvedla. V minulém týdnu bylo evidováno 1 428 nových případů. To sice není rekordní přírůstek nově nakažených za týden, přesto je číslo vysoké. Před dvě týdny bylo nakažených přibližně o dvě stovky méně. Nejvíce se nemoc stále šíří mezi dospívajícími dětmi mezi 15. až 19. rokem života.

On nového roku bylo zaznamenáno již 16 260 případů pertuse neboli černého kašle, z toho 233 případů bylo zaznamenáno u novorozenců do jednoho roku. Státní zdravotní ústav (SZÚ) tak apeluje na dospívající a dospělé, aby byli k novorozencům a kojencům ohleduplní, jelikož se jedná o nezranitelnější skupinu, kterou nemoc může ohrozit i na životě. Je to zejména z důvodu, že u takto malých dětí nebylo dokončeno plné očkování, nebo nebyla podána ani první dávka.

Nejvíce nakažených bylo v tomto roce ve Středočeském a Jihočeském kraji, přičemž jen v Praze bylo zaevidováno už 1 515 případů. Nejméně nakažených hlásí Olomoucký a Karlovarský kraj. Vzhledem k vysoké proočkovanosti vyžadovalo jen velmi málo případů hospitalizaci. Celkově pouze 2,2 % a téměř polovinu tvořily děti do jednoho roku života. Těch muselo být hospitalizováno 105 z celkového počtu 233.


Díky očkování většina nakažených zvládne nemoc vyléčit za pomoci antibiotik doma. Nemoc se může z počátku projevovat jako běžné nachlazení, ale může podle SZÚ trvat i několik měsíců. Na typický dávivý kašel nezabírají žádné běžně dostupné léky a nemocný kašle nejvíce v noci, kdy se může až dusit. U očkovaných osob jsou příznaky mírnější, zpravidla nebývá tak dlouhý průběh léčení a kašel odezní dříve. Očkování proti černému kašli je pro děti povinné, dospělí se mohou přeočkovat po konzultaci se svým lékařem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze