Nakažených černým kašlem opět rekordně přibylo. Nejvíce se šíří mezi dětmi

Nakažených černým kašlem opět rekordně přibylo. Nejvíce se šíří mezi dětmi
Fotografie: unsplash.com
  • Minulý týden bylo nahlášeno 1 494 případů černého kašle
  • Nejvíce nakažených je mezi dětmi a mladistvými od 10 do 19 let
  • V Česku stoupl zájem o přeočkování u dospělých čtyřnásobně

Počet nakažených černým kašlem od nového roku neustále narůstá. Ačkoliv v posledních týdnech to vypadalo, že je postupně na ústupu, minulý týden ukázal, že tomu tak není. Od nového roku Státní zdravotní ústav eviduje 7 888 případů pertuse a z toho 1 494 minulý týden. Je to tak nejvyšší týdenní nárůst od nového roku a zároveň je v ČR podle historických záznamů nejvíce nakažených od roku 1959.

Nejvyšší míra nakažených se šíří u dětí mezi 10 až 14 lety a mladistvými mezi 15 až 19 lety. Nejvíce případů pak bylo nahlášeno v Jihočeském a Středočeském kraji a za nimi následuje Vysočina. S nemocí však bylo hospitalizováno pouze 2,3 % pacientů, za což může pravděpodobně i vysoká proočkovanost. Podle Ministerstva zdravotnictví bylo pro Českou republiku objednáno na letošní rok 400 tisíc dávek vakcín proti černému kašli. Ty se využijí jak pro povinné očkování, tak pro přeočkování dospělých.

Česká republika se stejně jako všechny další státy Evropské unie a světa potýká se zvýšenou nemocností populace černým kašlem a s tím spojeným nárůstem zájmu o vakcíny. Pro pravidelné očkování dětí je jich v České republice dostatek. Mimořádné dodávky se do ordinací dostanou v druhé polovině dubna 2024. Pro těhotné ženy mohou vakcíny objednávat přednostně gynekologové,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Od ledna bylo vyočkováno více jak 81 tisíc dávek, což je více jak dvojnásobek oproti minulému roku. U osob nad 19 let je poptávka po přeočkování dokonce čtyřnásobná.


Očkování je u dětí hrazeno v rámci zdravotního pojištění, dospělý si pak přeočkování musí hradit sami. Pojišťovny však na něj přispívají různými částkami. Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které se projevuje dávivým kašlem, který trvá i několik měsíců. Pacient při kašli vydává typický kokrhavý zvuk a může se u něj až dusit. Nejohroženější skupinou jsou děti do jednoho roku života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze