Český startup vyvíjí kultivované hovězí maso

Český startup vyvíjí kultivované hovězí maso
Fotografie: Bene Meat Technologies
  • Bene Meat Technologies momentálně pracuje na technické specifikaci bioreaktorů
  • Bioreaktory by měly produkovat nejméně deset tun buněk denně
  • Buňky budou poté využity pro výrobu svalové tkáně

Začátkem letošního roku český startup Bene Meat Technologies (BMT), který je zaměřen na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku, uvedl, že úspěšně kultivoval svalové buňky v českém laboratorním prostředí. Dnes si povíme o dalším zásadním milníku, který firmu posune vpřed. BMT totiž momentálně řeší technickou specifikaci bioreaktorů, ve kterých bude umělé hovězí maso v budoucnu produkováno.

„Naším cílem je zajistit celému lidstvu levné a kvalitní maso. Bez zabíjení zvířat, stoprocentně kontrolované a zdravotně naprosto nezávadné,“ vysvětluje směřování firmy Roman Kříž

Vzorek v kultivačním médiu
Vzorek v kultivačním médiu

Startupová firma začne zlehka, tedy s bioreaktory o menším objemu. V nich využije poznatky z procesu množení buněk v dynamicky se měnícím prostředím, které je přirozené pro růst svalů v živém zvířeti. Získané zkušenosti poté využije v bioreaktorech s větším objemem. Finální bioreaktory by měly produkovat nejméně deset tun buněk denně.

Související články
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze