Molekulární tiskárna nápojů vám udělá kávu i koktejl

Molekulární tiskárna nápojů vám udělá kávu i koktejl
Fotografie: Cana
  • Tiskárna obsahuje kartuše se základními esencemi, cukrem, alkoholem a oxidem uhličitým
  • Na požádání pak vyrobí libovolný nápoj, a to včetně těch, které dosud neexistují

Častou představou autorů sci-fi je, že vaření a vůbec příprava jídla se jednoho dne stane minulostí. Namísto toho bude stačit zadat příkaz speciální 3D tiskárně, která ze základních látek sestaví cokoli, co si jen dokážete představit. A nyní to vypadá, že se tato myšlenka pomalu dostává do praxe. Steak nebo suši na počkání sice nedostanete, ale i libovolný nápoj zní jako docela zajímavá věc. Alespoň to slibují autoři tiskárny Cana.

Cana One je údajně první molekulární tiskárna nápojů na světě. Její schopnost spočívá v tom, že pomocí jediné kazety s příchutěmi může stroj namíchat jeden z tisíců různých nápojů, včetně džusu, nealkoholických nápojů, ledové kávy, sportovních nápojů, vína a koktejlů. S přístrojem Cana One, který je navržen tak, aby se dal umístit na kuchyňskou linku, si budete moci vybrat nápoj z široké nabídky druhů a značek pomocí dotykového displeje. Můžete si přizpůsobit úroveň alkoholu, kofeinu a cukru (alkoholické nápoje a nápoje s kofeinem lze uzamknout za kód PIN).

Cana One
Na výběr budou dosti exotické a odvážné kombinace.

Vedle již známých nápojů tak Cana může vytvořit i dosud nepoznané, na kterých společnost spolupracovala s potravinářskými společnostmi z celého světa. Systém využívá k míchání nápojů mikrofluidní technologii dávkování tekutin. Společnost Cana uvádí, že nejméně 90 % toho, co pijeme, je voda s přidanými příchutěmi, cukrem a alkoholem. Výzkumníci izolovali stopové sloučeniny, které stojí za chutí a vůní, a na jejich základě vytvořili sadu ingrediencí, které mohou vyrábět velké množství nápojů.

Lze tak i ušetřit

Mohlo by se zdát, že se jedná jen o technologický výstřelek, ale pořízení nápojové tiskárny má být ekonomický i ekologický tah. V první řadě by se tak měla snížit spotřeba vody, která se váže k pěstování hroznů nebo citrusů. Dále se ušetří peníze za dopravu a balení nápojů.

Společnost chce začít tiskárny komerčně prodávat v roce 2023. Zaváděcí cena bude 499 dolarů, plná pak 799 dolarů (asi 13 tisíc, respektive 20 tisíc korun s daní). Společnost Cana bude automaticky a bezplatně vyměňovat kazety s přísadami (každá z nich by měla vydržet přibližně měsíc) podle potřeby. Místo za „tonery“ budete platit za každý nápoj. Každý z nich bude stát od 29 centů do 3 dolarů (7 až 70 korun, pokud počítáme DPH). Přesto však Cana tvrdí, že průměrná cena bude nižší než u nápojů v lahvích v maloobchodních prodejnách. Systém také vyžaduje kartuše s cukrem a lihovinami – obě se vyměňují automaticky – a láhev s oxidem uhličitým.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze