Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Jenže, jak je tmavá její barva, tak temná je i její odvrácená stránka. Její produkci se mnohdy daří získávat jen za cenu rozsáhlého odlesňování, vykořisťování pracovníků včetně dětí a také dopravy přes celou planetu, která zanechává výraznou uhlíkovou stopu. Jak toto všechno omezit a přitom se nepřipravit o prožitek, jaký káva přináší? Odpověď se může stejně jako v případě masa nacházet v laboratořích. Vědci z finského vědeckého výzkumného centra zveřejnili zprávu, podle níž je možné i kávu vypěstovat pomocí procesu zvaného buněčné zemědělství. Zahrnuje rostlinné buňky a bioreaktory s živinami pro výrobu specifických produktů v laboratorních podmínkách. Výsledná šarže kávy je podle výzkumníků stejná jako tradiční káva, alespoň co se týče chuti a vůně.
Laboratorně vypěstovaná káva je v tuto chvíli stále považována za experimentální, a proto nemůže být poskytována veřejnosti. Jejímu komerčnímu využití tak bude nejdříve předcházet schvalovací proces. Jeho délku odhadují vědci na čtyři roky.