Solární a větrné elektrárny v květnu vyrobily více elektřiny než fosilní zdroje

Solární a větrné elektrárny v květnu vyrobily více elektřiny než fosilní zdroje
Fotografie: iStock
  • Téměř třetina elektřiny v EU byla v květnu vyrobena z větrné a solární energie
  • Fotovoltaické elektrárny dosáhly historického maxima výroby 27 TWh
  • Větrné elektrárny během května vyrobily 32 TWh

Solární a větrné elektrárny v květnu vyrobily více elektřiny než fosilní zdroje. Vychází to z dat nezávislé expertní skupiny Ember zabývající se energetikou. Stalo se tak poprvé v historii, kdy zmiňované obnovitelné zdroje s celkově vyrobenými 59 TWh elektřiny pokořily tepelné elektrárny s množstvím 53 TWh vyrobené elektřiny. Procentuálně tedy bylo vyrobeno 31 % elektřiny ze slunce a větru, zatímco z uhlí a plynu 27 %. Podle vedoucí pracovnice skupiny Ember Sarah Brownové se přechod na využívání ryze obnovitelných zdrojů v Evropě rozjel na plné obrátky. „Čistá energie trhá jeden rekord za druhým,“ říká Brownová. K dosažení zmiňovaného rekordu pomohl rostoucí počet fotovoltaických elektráren, velká síla větru a také nízká poptávka po elektřině na trhu.

V květnu se ze slunce vyrobilo 27 TWh elektřiny, což je 14 % z celkové spotřeby elektrické energie EU. Překonal se tak dosavadní rekord výroby elektrické energie ze slunce pocházející z července 2022. Větrné elektrárny v květnu vyrobily celkově 32 TWh, čímž přispěly do celkové spotřeby 17 %. Bohužel nepřekonaly svůj dosavadní rekord z ledna letošního roku 54 TWh vyrobené elektřiny odpovídající 23 % celkové spotřeby elektřiny EU. Naopak fosilní zdroje, kde dominuje nejvíce výroba elektřiny z uhlí, dosáhly v květnu historického minima, kdy při procentuálním vyjádření pokryly pouze 10 % celkové evropské spotřeby elektřiny, číselně vyjádřeno 20 TWh. Dosavadní minimum ve výrobě elektřiny z uhlí bylo zaznamenáno v dubnu roku 2020 během pandemických výluk výroby z důvodu epidemie covid-19. Co se týče podílu plynu na výrobě elektřiny, dostal se letos v květnu na pouhých 15 %, což je nejméně od roku 2018.

Fosilní paliva na ústupu

Propad příspěvku fosilních zdrojů k celkovému množství vyrobené energie v minulém měsíci nebyl výjimkou. Rostoucí počet obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických elektráren, a klesající poptávka po elektřině hnaly dopředu větrnou a solární energii, čímž způsobily pokles příspěvku fosilních paliv v průběhu konce roku 2022 a v roce 2023. Od ledna do května letošního roku klesla celková výroba elektřiny z uhlí o 20 % a z plynu o 15 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022, zatímco výroba elektřiny ze slunce vzrostla o 10 % a z větru o 5 %. V lednu zveřejněný přehled evropské expertní energetické skupiny Ember zjistil, že výroba elektřiny z větrných a solárních elektráren předstihla v roce 2022 v EU výrobu elektřiny z plynu, což se stalo poprvé za celý rok.

Pokles výroby elektřiny z fosilních paliv v celé EU se projevuje v mnoha zemích. V Německu, navzdory uzavření posledních jaderných elektráren na začátku letošního roku, klesla výroba elektřiny z uhlí na 7 TWh, tedy na nejnižší úroveň od začátku roku 2020, a to v důsledku nízké poptávky na trhu, silného zastoupení obnovitelných zdrojů ve výrobě elektřiny a zvýšením dovozu elektřiny ze zahraničí. V Polsku, které je jedním z největších producentů elektřiny z uhlí v Evropě, klesla výroba elektřiny z uhlí na historické minimum 7 TWh.

Sarah Brownová, vedoucí pracovnice společnosti Ember pro Evropu, toto komentuje slovy: „Solární a větrná energie pomáhají snižovat spotřebu fosilních paliv. Nejenže uhelná energetika dosáhla nových minim, ale klesá také výroba z plynu. EU je v tomto roce na cestě k obrovskému propadu výroby elektrické energie z fosilních paliv, protože větrná a solární energie se stává páteří budoucího energetického systému.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze