Chtěli byste nosit Game Boy na klíčence? Může se to stát realitou

Chtěli byste nosit Game Boy na klíčence? Může se to stát realitou
  • PocketSprite je v podstatě 54 mm vysoká a 31 mm široká napodobenina staré konzole Game Boy od Nintenda
  • Hardware tohoto drobečka čítá dvoujádrový procesor, OLED displej, Wi-Fi, Bluetooth i vlastní reproduktor
  • ROM soubory her se do konzole stahují pomocí Wi-Fi připojení a pustit si můžete jakoukoli hru pro Game Boy, Game Boy Color a další
  • Produkt se nachází ve fází shánění financí prostřednictvím crowdfundingové kampaně

Miniaturizace není už dávno žádaným trendem. Dnes se naopak všechny telefony i přenosné konzole zvětšují, aby poskytly svým uživatelům větší pracovní i hrací plochu. Přesto se však občas nejde nějaký rebel, který si na časy urputného zmenšování zařízení vzpomene. A jedním z nich je i nový PocketSprite. Jedná se v podstatě o maličký Game Boy, na kterém si můžete vesele hrát své oblíbené hry. A jak že je vlastně PocketSprite malý? Velmi. Je totiž dělaný tak, abyste ho mohli nosit mezi klíči na klíčence.

Byť je tento herní společník opravdu maličký (54 × 31 × 14 mm), pyšní se na poměry podobných zařízení slušným hardwarem. Najdeme u něj totiž OLED displej, Bluetooth, Wi-Fi, samozřejmě nabíjecí konektor a zabudovaný reproduktor. Výkon je přitom zajišťován dvoujádrovým procesorem ESP32 o taktu 240 MHz a 520KB RAM pamětí. To se samozřejmě nedá srovnávat ani s těmi nejlevnějšími telefony na trhu, ale důležité je si tento kousek srovnat s původním Game Boyem, kterého má zastupovat. Ten měl totiž jen 4,19MHz procesor a 16 KB RAM paměti. Najednou už PocketSprite jako takový slaboch nevypadá, že?

PocketSprite

Pro hraní všech her se zde bude využívat emulátor, díky kterému si zahrajete nejen hry určené pro původní Game Boy, ale také pro Game Boy Color, Sega Master Systém a Game Gear. Zařízení zároveň funguje jako otevřená platforma, takže na něm můžete rozběhnout i jiné hry, pokud máte potřebné programátorské znalosti.

Všechny ROM soubory her se stahují do herní konzole velmi jednoduše. PocketSprite vytvoří vlastní Wi-Fi síť, na kterou se připojíte vaším počítačem a pošlete přes ní vše do konzole prostřednictvím speciálního webového rozhraní. Zajímavé také je, že se PocketSprite prodává ve dvou verzích: koupit si jej můžete již sestavený, jako každý jiný produkt, nebo si lze objednat speciální sadu a sestavit si jej sami.

PocketSprite

PocketSprite se prodává prozatím pouze prostřednictvím crowdfundingu na stránce Crowd Supply. Před koupí tedy musíte počítat s riziky vaší investice podobně jako třeba u Kickstarteru. Tvůrci však už nyní plánují první dodávky svého zařízení již na 15. dubna, přičemž cena pro první zájemce je stanovena na něco málo přes tisíc korun s daní.

Zdroje: pocketsprite.com, theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze