Chystá Tesla akumulátor s životností 1,6 milionů kilometrů?

Chystá Tesla akumulátor s životností 1,6 milionů kilometrů?
  • Patent počítá se změnou směsi elektrolytu
  • Dojde tak k dramatickému nárůstu životnosti
  • Akumulátor by mohl vydržet až dvacet let

Nový patent Tesly ukazuje možnost, jak by se současné baterie pro elektromobily mohly dostat na magickou úroveň celkové výdrže jeden milión mil, tedy 1,6 miliónů kilometrů. Podaří se toho dosáhnout pomocí přidání mnoha aditiv do stávajících li-ion článků.

Podle wipo.int přihlásila Tesla patent už v srpnu roku 2018 pod složitě znějícím názvem „Dioxazolony a nitrilové sulfity jako elektrolytové doplňky pro lithium-iontové baterie“. Návrh zjednodušeně počítá s tím, že pokud se do stávající směsi elektrolytu přidají další prvky na bází solí a použije se jiné rozpouštědlo než voda, mohla by se tak dramaticky prodloužit životnost článků.

Tesla Powerpack baterie

Tesla se životnost akumulátorů snaží řešit dlouhodobě. Kupříkladu si patentovala systém pro jejich chlazení, protože vysoké teploty elektrolytu rozhodně nesvědčí. Naopak změna směsi by mohla být relativně nenáročné a levné řešení.

Patent sice konkrétně nehovoří o tom, jak moc by se výdrž mohla zvednout, ale podle několika zdrojů, včetně prohlášení Elona Muska, je další metou vývoje akumulátor, který v automobilu zvládne milión mil a v bateriovém systému 20 let, aniž by byla potřeba jeho údržba. Je tedy nová směs elektrolytu právě tím řešením, na které všichni čekají? Doufejme, že už se to brzy dozvíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze