Energetická firma PG&E spojila síly s Teslou –⁠ vzniká projekt Megapack

Energetická firma PG&E spojila síly s Teslou –⁠ vzniká projekt Megapack
Fotografie: tesla.com
  • Megapack je levnější řešení pro ukládání energie
  • Systém bude funkční už příští rok

Podle electrek.co společnost PG&E oznámila partnerství s Teslou. V elektrické rozvodně, která se nachází v Moss Landingu v Kalifornii, pracují na projektu Megapack, jenž bychom mohli popsat jako obrovské řešení pro ukládání energie. Projekt zahrnuje čtyři samostatné bateriové úložiště s tím, že dvě z nich se údajně mají stát největšími bateriovými systémy na světě.

Dynegy má v plánu do sítě integrovat baterii o výkonu 300 MW/1 200 MWh, zatímco Tesla postaví baterii o kapacitě 182,5 MW/730 MWh s potencionálním rozšířením na 1,1 GWh. Projekt Megapack se skládá z 256 samostatných bateriových jednotek, které se rozprostírají na 33 betonových deskách. Systém má být navržen, vyroben a udržován jak PG&E, tak Teslou, ale vlastnit a provozovat ho bude jen PG&E. Stavba by měla být ukončena začátkem příštího roku a plně funkční by měla být již ve druhém čtvrtletí roku 2021.

Megapack

Skladování energie v bateriích se může stát skvělou alternativou klasických a dražších systémů. To mimo jiné samozřejmě vede k nižší ceně pro zákazníky a také to je jedním z důvodů, proč se projekt Megapack stává milníkem ve vývoji užitkových baterií. Od takové energetické kapacity se očekává, že během 20 let ušetří elektřinu v hodnotě přes 100 milionů dolarů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze