Chytrá slepecká hůl využívá pro navigaci laser podobně jako autonomní vozy

Chytrá slepecká hůl využívá pro navigaci laser podobně jako autonomní vozy
Fotografie: Stanford University
  • Základem navigace je LIDAR, který detekuje překážky
  • GPS a další senzory mohou vést uživatele na určené místo
  • Hůl je přesto lehká a relativně levná
  • Je vyvíjena jako open source, takže si ji může poskládat každý sám

Když přijde na pomoc nevidomým a slabozrakým, i zde se vědci snaží využít nejmodernější technologie, aby s nimi alespoň částečně nahradili chybějící smysl. Ve výzkumu je tak batoh plný elektroniky nebo boty s vibrační navigací. Vědci ze Stanford University se drží mnohem více při zemi, díky čemuž bude jejich vynález mnohem lépe nasaditelný do praxe. Jako základ si totiž bere běžnou pomůcku nevidomých – hůl.

Hůl je navržena tak, aby uživateli pomohla rozpoznat překážky v cestě a snadno se kolem nich pohybovat v interiéru i exteriéru. Výzkumníci při konstrukci využili technologii určenou pro autonomní vozidla, jako je senzor LIDAR. Nechybí ani GPS, akcelerometry, magnetometry a gyroskopy. Senzory společně sledují polohu, rychlost, směr a další údaje uživatele. Hůl má také své algoritmy pro hledání ideální cesty. Na špičce hole je motorizované všesměrové kolečko navržené tak, aby bylo v neustálém kontaktu se zemí. Toto kolečko je důležitou součástí systému a vede uživatele jemným tahem doleva nebo doprava kolem překážek. Integrovaná funkce GPS dokáže uživatele navést na přesná místa.

Robotic Cane

Zajímavý je rovněž fakt, že i přes tuto špičkovou výbavu se podařilo udržet hmotnost v rozumných mezích, stejně jako cenu. Hůl lze sestavit z běžně dostupných dílů za cenu kolem 400 dolarů (asi 10 tisíc korun). Vědci rovněž uvolnili podrobné plány i software pro veřejnost, takže si chytrou hůl může sestavit skoro každý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze