Chytré kontaktní čočky se blíží. Pracuje na nich Google, Samsung i Sony

Chytré kontaktní čočky se blíží. Pracuje na nich Google, Samsung i Sony
  • Zařízení má umožňovat kupříkladu natáčení a focení pouhým mrknutím oka
  • Speciální software by měl rozpoznávat také objekty ve vašem okolí a zobrazovat o nich případně užitečné informace
  • Chytré čočky mají fungovat podobně jako rozšířená realita, kterou již nějakou dobu známe
  • O výpočetní výkon by se staral propojený smartphone, který by posílal obrazová data přímo do kontaktních čoček

Prakticky před cokoliv se v dnešní době přidává slůvko „chytrý“. Začalo to chytrými telefony a dnes jsme skončili s chytrými náramky, hodinkami, žárovkami, reproduktory, zámky, domy a dokonce i silnicemi či celými městy. Nemůžeme se tedy divit příchodu již dlouhou dobu zkoumané chytré čočky. Ne, nejedná se o inteligentní luštěninu, nýbrž o typ kontaktních čoček, které v sobě ponesou elektroniku.

Díky nim bude možné natáčet video či fotografovat doslova pouhým mrknutím oka, na které budou čočky reagovat jako na spoušť tradičního fotoaparátu. Stejně jako v každém správném špionážním filmu by měly čočky rovněž využívat možností rozšířené reality. Tu už známe v podání Googlu díky Tangu a Applu díky ARKitu. Chytré kontaktní čočky by měly fungovat na podobném principu, akorát uvidíte vše přímo před sebou a nebudete k tomu potřebovat ani žádnou helmu jako v případě HoloLens od Microsoftu.

Schéma chytrých kontaktních čoček od Sony
Patentované schéma chytrých kontaktních čoček od Sony

Bylo by tak možné vidět přímo ve vašem zorném poli vyskakovací notifikace, navigaci či hrát různé hry. To vše samozřejmě díky propojení s chytrým telefon, který obstará výpočetní výkon. Zní to sice jako nějaké sci-fi, ale zároveň také jako velmi zajímavý nápad. A přesně to si myslí i ti největší výrobci elektroniky a smartphonů. Samsung, Google a Sony totiž vlastní již několik patentů na přesně takové chytré kontaktní čočky a nějaký ten rok už na nich pracují.

Google chytré kontaktní čočky
Krátký popis chytré čočky od Googlu

Koneckonců Google disponuje již dnes funkcí zvanou Google Lens, která dokáže rozpoznávat objekty ve vašem okolí. Stačí na ně namířit fotoaparátem vašeho smartphonu a okamžitě vám vyskočí jméno a hodnocení nějaké restaurace, na kterou se díváte, nebo jméno květiny, která vás zaujala v květinářství. Právě takových funkcí bychom se mohli dočkat později i v chytrých kontaktních čočkách, které přijdou možná dříve, než byste mohli očekávat.

Zdroj: twitter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze