Microsoft pracuje na tom, aby držení virtuálních předmětů působilo uvěřitelněji

Microsoft pracuje na tom, aby držení virtuálních předmětů působilo uvěřitelněji
Fotografie: Microsoft
  • Byl zveřejněn patent příslušenství, kterým chce Microsoft přiblížit virtuální světy o něco blíže realitě
  • Jde v podstatě o rukavici, která má na každém prstu morek s haptickou odezvou
  • Uživatelé tak mohou cítit kupříkladu při uchopení virtuálního předmětu odpor v prstech, jako kdyby skutečně něco drželi

I díky Microsoftu postupuje vývoj virtuální i rozšířené reality nezastavitelně dopředu, ale k lepšímu prožitku z virtuálních světu nepatří jen stále jemnější obraz. Vtáhnout vás může třeba i lepší zvuk a nepochybně také hmatová odezva. Toho, že jste skutečně někde jinde, se Microsoft podle všeho snaží docílit právě simulací tlaku na prstech. Úřad Spojených států pro patenty a ochranné známky totiž nedávno zveřejnil patent Microsoftu. O ten americký softwarový gigant zažádal již loni.

Příklad navlečení haptického motorku na prst
Příklad navlečení haptického motorku na prst

Patent se týká speciálního příslušenství pro VR brýle, které nazývá Microsoft v patentu poněkud kostrbatě jako „elektronická boční spojka“. V překladu se jedná o zařízení, které lze navléknout na ruku jako rukavici, přičemž na každém prstu bude motorek pro haptickou odezvu, což vám má dát realističtější pocit z interakcí ve virtuální světě. Ještě jednodušší překlad? Pokud si navléknete toto zařízení a uchopíte s ním ve virtuálním světě třeba míč, ucítíte v prstech totéž, jako kdybyste drželi v ruce fyzický objekt.

Virtuální realita vás sice dokáže vtáhnout do jiného světa vizuálně i zvukově, ale v současnosti nedá uživatelům hmatovou odezvu, díky které by virtuální objekty působily jako skutečné,“ vysvětluje Microsoft své elektronické boční spojky. Patentovaný výtvor přitom nemusí mít formu pouze rukavice. Microsoft popisuje i jiné konfigurace na zápěstí, v rukávech a podobně. Senzory propojené s VR brýlemi zkrátka mohou dodat haptickou odezvu prstům, dlaním, pažím či nohám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze