Nové Mixed Reality brýle Magic Leap One přicházejí s revoluční technologií

Nové Mixed Reality brýle Magic Leap One přicházejí s revoluční technologií
  • Namísto displejů brýle pro zobrazení virtuálních objektů využívají odrazů emitovaného světla
  • Technologie má zaručit mnohem reálněji působící virtuální objekty, které dokáží zároveň interagovat se svým okolím
  • Do prodeje se mají brýle dostat v roce 2018, přičemž cenu prozatím neznáme, ale dle odhadů se může pohybovat kolem 44 tisíc korun

Skoro každým dnem se dozvídáme něco nového ze světa virtuální (VR neboli Virtual Reality), rozšířené (AR neboli Augmented Reality) či kombinované (MR neboli Mixed Reality) reality. Právě s tou poslední zkusí své štěstí další výrobce. Nové brýle se jmenují Magic Leap One a do prodeje půjdou někdy v roce 2018. Prozatím tak bude k dispozici pouze Creator Edition určená především pro vývojáře, aby mohli pro platformu začít vyvíjet.

Magic Leap One

Mnoho se toho o nových brýlích neví, a to z prostého důvodu. Jejich tvůrci totiž vytvořili vlastní a zcela nový způsob přenášení obrazu k vašim očím, který si pečlivě hlídají. Namísto displejů a soustavy čoček využívají brýle světelného pole z reálného světa. Pochopitelně se zatím neví, jak přesně taková magie funguje, ale podle slov tvůrců dokáže zařízení ošálit váš mozek tak, aby viděl věci, které ve skutečnosti neexistují, a to pomocí uměle generovaného světelného pole. To vytváří obraz podobně jako vaše oči, tedy odrážením světla od okolních objektů.

Magic Leap One

Díky tomu mají působit virtuální objekty stejně přirozeně jako ty skutečné, což má ulevit vašim očím a nošení po delší dobu nemá být tak namáhavé. Zároveň brýle disponují pokročilými senzory, které rozpoznávají okolní objekty, plochy a povrchy. Brýle mají tedy perfektní přehled o svém okolí, a to do takového detailu, že virtuální objekty mohou interagovat s těmi skutečnými. Příkladem je dle slov tvůrců virtuální panda, která dokáže šplhat po vašem křesle, nebo virtuální monitor, který si můžete umístit hned vedle toho skutečného.

Magic Leap One

Tyto senzory však nejsou užitečné jen pro rozšířenou realitu. Brýle si dokáží vaše prostředí zapamatovat a kompletně předělat do virtuální podoby, což se může poté promítnou také ve virtuální realitě, kde vás přenese kupříkladu do úplně jiného bytu, ale váš stůl a podobně zůstane na svém místě, abyste do něj třeba omylem nevrazili. Zároveň si brýle pamatují dříve umístěné objekty. Pokud si tedy do obýváku umístíte na zeď virtuální televizi, odejdete a poté přijdete zpět, bude televize stále na svém místě.

V headsetu nechybí samozřejmě ani komplexní audio systém a výkonný procesor, který je umístěn v malém modulu. Ten je připojen k brýlím kabelem a nosit jej můžete klidně v kapse. Zároveň bylo pro brýle navrženo speciální prostředí, které využívá naplno 3D prostoru, ve kterém se pohybujete. Obraz a ovládací prvky se tedy různě vrství a interagujete s nimi prostřednictvím speciálního ovladače, hlasem, gesty a pohyby hlavy i očí.

Magic Leap One

Sluší se zmínit, že ve skutečnosti jsou tyto brýle již svou 9. generací, avšak až nyní se dostanou na veřejnost. Projekt mohl být přitom dokončen díky obrovské investici Googlu, který v něm spatřuje potenciál. Prozatím víme bohužel jen obecné datum komerčního uvedení, jež je stanoveno na rok 2018. O ceně zatím nepadlo ani slovo, avšak podle odhadů interních zdrojů by mohl stát revoluční Magic Leap One v přepočtu až 44 tisíc korun.

Zdroje: magicleap.com, engadget.com, telegraph.co, rollingstone.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze