Meta představila levnější Quest a také chytré brýle Orion

Meta představila levnější Quest a také chytré brýle Orion
Fotografie: Meta
  • Meta Quest 3S nabídne nižší cenou výměnou za hroší vlastnosti displeje
  • Brýle Orion jdou svou funkčností proti Apple Vision Pro, vypadají však jako běžné brýle
  • Ray-Ban Meta dostávají novou verzi

Kolem metaverse a toho, jak k němu přistupovat bylo nějakou ticho a vypadalo to, že se firma bude soustředit spíše na stylové brýle, ale nyní představila nálož novinek.

Asi nejdůležitější z nich je Meta Quest 3S, což je cenově dostupnější verzí modelu Quest 3. Ve skutečnosti se jedná spíše o kombinaci modelů Quest 2 a 3, aby se udržela nízká cena. Cena modelu 3S začíná na 300 dolarech (teoretických 9 tisíc po přičtení daně), ale používá stejný čipset Snapdragon XR2 Gen 2 jako běžný Quest 3 se stejnou 8GB pamětí RAM. A má stejný barevný průchod, který byl hlavním vylepšením oproti Questu 2 (používá 4MP kameru, která přenáší reálný svět pro zážitky s rozšířenou realitou).

Meta Quest 3S

Nižší ceny bylo dosaženo tak, že místo dvou displejů používá model 3S jeden LCD displej s mírně nižším rozlišením na oko (1 832 × 1 920 px oproti 2 064 × 2 208 px). Nový LCD displej stále nabízí rychlé obnovovací frekvence 90 Hz a 120 Hz. A co je možná ještě důležitější, štíhlý objektiv modelu Quest 3 byl nahrazen starým Fresnelovým objektivem modelu Quest 2. Tím se zorné pole zmenšilo na 96° horizontálně a 90° vertikálně.

Model 3S váží v podstatě stejně (514 g místo 515 g), ale má o něco lepší výdrž baterie, a to 2 hodiny a 30 minut (oproti 2 hodinám a 12 minutám). A to i přesto, že má menší baterii (4 324 mAh oproti 5 060 mAh). Na výběr jsou dvě paměťové varianty, 128 a 256 GB.

Meta Quest 3S

Meta Orion

Vedle virtuální reality razí Meta i přístup s rozšířenou realitou, který nevyžaduje tak náročný a nákladný hardware. Brýle Orion mají podle Mety největší zorné pole v dosud nejmenší podobě brýlí pro rozšířenou realitu, což má být jejich výhoda oproti jiným podobným modelům. Ačkoli vypadají trochu jako Ray-Ban Stories, jedná se o skutečné AR brýle s dvojicí holografických displejů a 3D mapováním, které dokáže virtuální objekty přenést do reálného světa.

Meta Orion

Brýle Meta Orion jsou vhodné pro vnitřní i venkovní použití. Holografické displeje jsou průhledné, vidíte skrz ně a lidé kolem vás vidí vaše oči. Není potřeba žádný trik s externím displejem. Celé to působí lákavě, ale pak přijde zklamání: jedná se pouze o prototyp, který budou v následujících měsících testovat zaměstnanci firmy.

Meta Orion

Ray-Ban Meta

Naopak na pulty obchodů se brzy dostane nová verze Ray-Ban Meta brýlí. Jejich umělá inteligence je zde chytřejší a stačí ji přivolat pouze jednou pomocí „Hey Meta“, nemusíte ji říkat při každé otázce. Brýle vám také mohou pomoci si zapamatovat různé věci - například kde jste zaparkovali auto. Pomocí hlasových pokynů můžete také nastavit připomenutí nebo posílat hlasové zprávy uživatelům aplikací WhatsApp a Messenger.

Jejich cena bude začínat také na 300 dolarech, ale objeví se i luxusní varianty se samozatmavovacími čočkami UltraTransitions.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze