Civilní mise Inspiration4 použije na vesmírné experimenty produkty Apple

Civilní mise Inspiration4 použije na vesmírné experimenty produkty Apple
Fotografie: Inspiration4
  • Na palubě budou mít hodinky, tablet i iPhone
  • Budou měřit stres, provádět kognitivní testy a zkoumat zdravotní stav

Společnost SpaceX je vedle svého vesmírného programu také známa progresivním marketingem, ostatně jako všechny další projekty Elona Muska. Mise Inspiration4 se nám snaží ukázat, že vesmír není vyhrazen pouze profesionálům, ale časem tam může létat prakticky každý. Osudy posádky bude ukazovat Netflix a nyní už začíná být jasné, jaké úkoly budou odvážní civilisté ve vesmíru plnit. Jedním z cílů mise je podle spaceexplored.com zkoumání role stresu při vesmírných cestách. Profesionálové jsou s tímto ohledem vybíráni a podstupují dlouhý trénink, čímž se minimalizují rizika negativního vlivu na lidské zdraví i cíle mise. U běžných lidí však může mít stres a jeho případné nezvládnutí závažné následky.

Apple Watch

Každý z členů posádky proto bude nosit chytré hodinky Apple Watch 6, které budou shromažďovat výzkumné údaje o EKG, pohybu, spánku, srdeční frekvenci a rytmu, saturaci krve kyslíkem a hluku v kabině. Další součástí jsou kognitivní testy. Ty se dají připodobnit k jednoduchým logickým hrám. Úkoly budou civilní astronauté vykonávat na iPadu 4 a bude se zkoumat, jak stres ovlivňuje jejich schopnosti a soustředění.

Chytré hodinky a tablet doplní i telefon, kterým bude iPhone 12 Pro. Ten se využije jako platforma pro sběr naměřených údajů. Také jej použijí pro prohlížení snímků ze systému skenování orgánů řízeného umělou inteligencí s názvem Butterfly IQ+. Tento ultrazvukový nástroj je určen pro použití nelékařskými odborníky. Data ze studie budou použita k určení, zda poučení laici mohou sami pořizovat snímky klinické kvality bez vedení pozemní podpory. Zároveň poskytnou časový přehled biologických změn během letu. Mise Inspiration4 odstartuje 14. září z historického startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral na Floridě. Posádka Inspiration4 bude cestovat v kapsli SpaceX Crew Dragon, v níž dříve létali astronauti NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze