Chytré hodinky mohou odhalit Parkinsonovu nemoc až sedm let před příznaky

Chytré hodinky mohou odhalit Parkinsonovu nemoc až sedm let před příznaky
Fotografie: pixabay.com
  • Díky rychlosti pohybu lidí hodinky mohou předpovědět, u koho se rozvine Parkinsonova nemoc
  • Umělá inteligence dokáže určit v jakém časovém období se nemoc objeví

Studie naznačuje, že chytré hodinky mohou pomoci diagnostikovat Parkinsonovu chorobu až sedm let před příznaky. Tým britského institutu pro výzkum demence na univerzitě v Cardiffu použil umělou inteligenci k analýze dat od 103 712 uživatelů chytrých hodinek.


Sledováním rychlosti jejich pohybu během jediného týdne v letech 2013 až 2016 dokázali předpovědět, u koho z nich se Parkinsonova choroba rozvine. Chytré hodinky lékařské kvality vypočítaly průměrnou rychlost každého účastníka a výsledky porovnaly s údaji od lidí, kterým již byla tato nemoc diagnostikována. Umělá inteligence poté předpověděla, v jakém časovém období se nemoc rozvine u lidí, kteří zatím netušili, že by je nemoc mohla v budoucnosti vůbec postihnout.

Vedoucí studie Dr. Cynthia Sandor uvedla pro bbc.com, že by takové hodinky mohly být v budoucnosti levným nástrojem k brzkému odhalení Parkinsonovy choroby. „Tato zjištění má význam jak pro výzkum, protože se tím zlepší nábor do klinických studií, tak pro klinickou praxi, protože to pacientům umožní přístup k léčbě v dřívějším stadiu, až bude v budoucnu taková léčba dostupná,“ dodala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze