Zájem o platby mobilem či hodinkami strmě roste. Banky hlásí až 200% nárůst

Zájem o platby mobilem či hodinkami strmě roste. Banky hlásí až 200% nárůst
Fotografie: Martin Pultzner, fzone.cz
  • Podle Mastercard již vloni platila necelá třetina Čechů mobilem
  • Jako první v Česku zavedla Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay banka MONETA Money Bank

Místo hledání platební karty stačí k platebnímu terminálu jen přiblížit telefon, nebo dokonce jen zápěstí s chytrými hodinkami. Jedno pípnutí a je zaplaceno. Zájem Čechů o platby prostřednictvím služeb Google Pay, Apple Pay či chytrými hodinkami Garmin anebo Fitbit strmě stoupá a růst popularity bezkontaktních plateb během současné epidemie tomu nahrává.

Služby pro bezkontaktní placení Google Pay, Apple Pay nebo Garmin Pay a Fitbit Pay již podporuje většina bank v Česku. Jako první je zde zavedla MONETA Money Bank. Množství platebních karet, které mají její klienti nahrané v některém z chytrých zařízení, se u této banky zvýšil meziročně zhruba na dvojnásobek. Ukazují to data z letošního srpna. Síly mezi dvěma hlavními bezkontaktními platformami jsou zhruba vyrovnány.

To, že se Češi nových technologií nebojí, potvrzuje také Barbora Tyllová, country manažerka PayU pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Pandemie výrazně mění léta zaběhnuté kalendáře tržeb e-shopů. Poptávka po online nakupování během pandemie už překročila nejvyšší úroveň měsíčních příjmů v roce 2019,“ uvádí Tyllová.

Ostatně již v loňském roce zjistila společnost Mastercard, že mobilem platí necelá třetina Čechů. „Lidé chtějí používat své mobilní telefony při platbách. Podle našeho průzkumu by téměř polovina Čechů uvítala ověřování totožnosti během online nákupů prostřednictvím biometrie,“ potvrzuje Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

Potenciál se skrývá v hodinkách

Podle Slouky se zvyšuje také zájem o platby prostřednictvím chytrých hodinek a dalších nositelných zařízení. Ty už má podle údajů Mastercard asi každý desátý Čech. Rostoucí objem plateb uskutečněných hodinkami potvrzuje také Filipová z MONETA Money Bank. „Platbu hodinkami Garmin Pay a také FitBit Pay jsme zaváděli hlavně kvůli technologickým fajnšmekrům, a i když tyto transakce tvoří zatím jen menší část všech mobilních plateb, jejich podíl postupně stoupá,“ říká mluvčí banky.

A bude zřejmě stoupat i nadále. Průzkum poradenské společnosti KPMG „Češi a pandemie“ z června letošního roku říká, že začalo bezhotovostní platy používat častěji kvůli koronavirové epidemii asi 40 procent Čechů, skoro desetina začala používat častěji také platby mobilem. Více než polovina z těchto nových uživatelů mobilních plateb je přesvědčena, že tak bude platit i nadále.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze