Co dělají kosmonauti na ISS? Zkoušejí pěstovat maso

Co dělají kosmonauti na ISS? Zkoušejí pěstovat maso
  • Uměle vytvořené maso je mnohem méně náročné na zdroje než živočišná výroba
  • Pro Zemi to znamená ochranu klimatu, pro kosmonauty na misích pak jedinou možnost

Mezinárodní vesmírná stanice slouží hlavně k provozování experimentů. Všechny jsou z vědeckého hlediska zajímavé, ale často jsou také nesrozumitelné běžným lidem. Avšak pokusy ruských kosmonautů jsou vlastní každému, kdo si rád dopřeje dobré jídlo, konkrétně maso.

Snahy o pěstování masa, tedy jeho výrobu bez chování a zabíjení zvířat, nejsou nic nového. Po celém se této činnosti věnuje mnoho firem a výsledky jejich snažení jsou mnohde dostupné i komerčně. Strávníci obvykle tvrdí, že chuť takto připraveného masa je velmi blízká tomu skutečnému, nebo že by rozdíl prakticky nepoznali.

Jedním z hlavních důvodů této snahy je ochrana životního prostředí. Živočišná produkce je nesmírně náročná na zdroje a ve světle stále rostoucí světové populace to bude jeden ze zásadních problémů. Stejnému problému paradoxně čelí i kosmonauti na případných misích na Mars nebo ještě dále.

Tady ve vesmíru nemáme nazbyt deset nebo patnáct tisíc litrů vody, abychom si mohli dopřát jedno kilo hovězího,“ glosuje experiment Didier Toubia, spoluzakladatel a CEO Aleph Farms, která se podílí na experimentu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze