Projekt Chytrý svoz odpadu získal první místo v soutěži Chytrá města 2019

Projekt Chytrý svoz odpadu získal první místo v soutěži Chytrá města 2019
  • Hlavní město Praha zvítězilo ve třetím ročníku národní soutěže Chytrá města pro budoucnost v kategorii Chytré město 2019 nad 200 000 obyvatel
  • Vítězný projekt Chytrý svoz odpadu zaujal odbornou porotu především díky využití nejmodernějších technologií

Hlavním cílem soutěže, která je určena nejen pro města, ale také obce a kraje, je propagace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií celostátních modelů Smart City.

Chytrý svoz odpadu

Hlavním cílem oceněného pilotního projektu bylo vybudování a otestování nástroje, který umožní on-line dohled nad stavem zaplněnosti u vytipovaných sběrných nádob na tříděný odpad (papír, plast, čiré sklo, barevné sklo, nápojové kartóny a kovové obaly). Celkem bylo v české metropoli nainstalováno 464 senzorů do nádob se spodním výsypem, z toho 424 pro měření zaplněnosti a 40 senzorů pro detekci ucpání vhozové šachty u podzemních kontejnerů. Senzory zasílají data o aktuální hladině odpadu v nádobě v pravidelných intervalech 6× denně do datové platformy hlavního města Golemio. U 20 kusů podzemních nádob na papír a 20 kusů podzemních nádob na plast je pomocí dalšího senzoru testováno detekování ucpání vhozové šachty. Tím by v budoucnu mělo dojít k zamezení situace, kdy se kvůli ucpání hromadí nepořádek u nezaplněného kontejneru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze