Co se sluchátky, až dohrají? Finové by je rádi viděli v kompostu

Co se sluchátky, až dohrají? Finové by je rádi viděli v kompostu
  • Designérské studio se snaží vytvořit sluchátka z biologických materiálů
  • Prototyp není funkční, ale ukazuje alternativu současných postupů

Současná spotřební elektronika vsází na materiály, které budou zátěží nebo hrozbou pro životní prostředí ještě další staletí až tisíciletí. A to nemluvíme jen o velkých zařízeních, ale i zdánlivě neškodných sluchátkách a dalším příslušenství. To může být velký problém, protože obvykle nevydrží moc dlouho a o jejich recyklaci se nikdo systematicky nestará. Příroda na druhou stranu nabízí velmi odolné a poddajné materiály, které po skončení svého životního cyklu nepředstavují žádné nebezpečí.

Taková byla výchozí úvaha finského designérského studia Aivan. Ti se zamysleli nad tím, jak vyrobit třeba taková sluchátka za postupů a s využitím materiálů, které jsou šetrné k přírodě. Základ vznikl na 3D tiskárně s použitím biologicky odbouratelného plastu. Ten vznikl pomocí reakce kyseliny mléčné. Polstrování sluchátek zase vzniklo z proteinu známého jako hydrofobin. Drobné bublinky v něm však vznikly pomocí houby a jsou vyztuženy celulózou. Jako potah slouží mycelium, což je další produkt hub, který ale působí jako kůže. Pro zpevnění namáhaných částí se používá syntetické hedvábí, které je velmi podobné materiálům pavoučích sítí.

Celý projekt je prozatím ve fázi konceptu, takže takto vyrobená sluchátka vám zatím oblíbenou skladbu nepřehrají. Cílem projektu ovšem není vyrobit sluchátka, které můžete po skončení jejich životnosti vyhodit na kompost, ale upozornit na to, že mnoho dnes používaných materiálů a postupů má funkční alternativu ve světě přírody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze