Na MIT vyvinuli techniku rychlého 3D tisku, která využívá tekutý kov

Na MIT vyvinuli techniku rychlého 3D tisku, která využívá tekutý kov
Fotografie: MIT
  • Jde o nanášení roztaveného hliníku podél předem definované dráhy do lůžka z drobných skleněných kuliček
  • Tato technika obětovala rozlišení ve prospěch rychlosti a rozsahu

I když lze se současnými 3D tiskárnami vytvářet zajímavé věci a nezřídka si tak ve fázi prototypu nebo návrhu pomoci i v průmyslové výrobě, použitý materiál je pro takové výrobky do jisté míry limitující. To by se však mohlo již brzy změnit. Výzkumníci z MIT vyvinuli techniku rychlého 3D tisku, která využívá tekutý kov a umožňuje extrémně rychlý tisk. Tento proces dokáže vyrobit velké hliníkové součásti během několika minut, zatímco mnoho dříve existujících technik by k dokončení stejné konstrukce potřebovalo hodiny. Tato technologie již byla použita k výrobě nohou stolů, rámů židlí a podobných nábytkových dílů.

Jejich technika, nazývaná tisk z tekutého kovu (LMP), spočívá v nanášení roztaveného hliníku podél předem definované dráhy do lůžka z drobných skleněných kuliček. Hliník rychle ztuhne do 3D struktury. Vědci tvrdí, že LMP je nejméně desetkrát rychlejší než srovnatelný proces aditivní výroby kovů a že postup zahřívání a tavení kovu je účinnější než některé jiné metody.

Tato technika obětovala rozlišení ve prospěch rychlosti a rozsahu. Přestože dokáže tisknout větší součásti než ty, které se obvykle vyrábějí pomalejšími aditivními technikami, a za nižší cenu, nemůže dosáhnout vysokého rozlišení. Dílce vyrobené pomocí LMP by byly vhodné například pro některé aplikace v architektuře, stavebnictví a průmyslovém designu, kde součásti větších konstrukcí často nevyžadují extrémně jemné detaily. Mohl by být také efektivně využit pro rychlou výrobu prototypů z recyklovaného nebo odpadního kovu.

V nedávné studii výzkumníci demonstrovali tento postup tiskem hliníkových rámů a dílů pro stoly a židle, které byly dostatečně pevné, aby vydržely následné obrábění. Ukázali, jak lze komponenty vyrobené pomocí LMP kombinovat s procesy s vysokým rozlišením a dalšími materiály a vytvořit tak funkční nábytek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze