Crew Dragon to dokázal! Začala se psát nová kapitola letů do vesmíru

2
Crew Dragon to dokázal! Začala se psát nová kapitola letů do vesmíru
Fotografie: SpaceX
  • Kosmická loď Crew Dragon doletěla k ISS, se kterou se úspěšně spojila
  • Mohla by vézt lidi, ale z bezpečnostních důvodů je na palubě pouze figurína

2. a 3. března se psala další kapitola v dobývání vesmíru. Na seznam sice nepřibyl žádný nový vesmírný objekt, na kterém by stanula lidská noha, ani se seznam států dobývajících vesmír nerozrostl o nového člena. Přelomový je ovšem fakt, že jsou člověka do vesmíru schopny vyslat soukromé firmy, konkrétně SpaceX vizionáře Elona Muska. Živá posádka ale takto do vesmíru poletí až letos v létě. Prozatím roli „lidského nákladu“ zastupuje figurína pojmenovaná po filmové astronautce Ripley. Ta má navíc místo očí kameru, takže nám dokáže zprostředkovat start tak, jak jej uvidí její následovníci.

Všechno začalo prakticky už v roce 2011, kdy USA opustily ideu letů do vesmíru pomocí raketoplánů. Ty se tak z odpalovacích ramp a vesmírného chladu odstěhovaly do muzeí a americké kosmonauty a zásoby od té doby vozí na ISS ruské Sojuzy. A samozřejmě si za to nechávají řádně zaplatit. Proto už o rok později začaly k ISS létat se zásobami bezpilotní verze Dragonu, které navíc dokázaly snížit náklady tím, že se po misi dokáží vrátit s minimem poškození zpátky na zem.

Památný okamžik nastal v sobotu 2. března v 8:49 středoevropského času na floridském mysu Canaveral, odkud startovaly raketoplány, ale i mise k Měsíci. Start proběhl bez potíží a v poledne následujícího dne došlo úspěšně i k dokování pomocí automatiky. Ke spojení došlo 416 kilometrů nad Pacifikem. Pokud vše půjde podle plánu, odpojení a přistání na zemi by mělo proběhnout 8. března.

Co bude dál?

Další podobnou událost uvidíme už v dubnu, kdy by měl podle space.com proběhnout start lodi Starliner od Boeingu. SpaceX mezitím odzkouší bezpečnostní prvky pro živou posádku, která ve složení Robert Behnken a Doug Hurley poletí v létě a bude dvoučlenná.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Není trochu předčasné psát, že to Crew Dragon dokázal? Přece jenom jde o loď, co bude vozit lidi. Dokázáno bude až bezpečně přistane. ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze