Boeing a SpaceX opět odkládají první lety svých vesmírných lodí

Boeing a SpaceX opět odkládají první lety svých vesmírných lodí
  • Plavidlo Boeing Starliner se nakonec podívá do vesmíru až začátkem příštího roku
  • SpaceX by mělo poprvé otestovat svůj Dragon už v listopadu a lidská posádka by se měla podívat do vesmíru v dubnu 2019

Jak se dalo čekávat, Boeing i SpaceX odvolali testovací lety svých vesmírných lodí, které by měly dostat lidskou posádku do vesmíru. Po selhání testu motorů projde plavidlo Boeing CST-100 Starliner dva kritické testovací lety až příští rok namísto letošního, jak bylo původně v plánu. Oproti tomu SpaceX stále cílí první testovací let svého plavidla Dragon na konec tohoto roku bez posádky a následně v dubnu příštího roku s posádkou na palubě.

Boeing i SpaceX přitom vyvíjejí svá plavidla na základě programu NASA, který má umožnit snadné cestování lidí na ISS. CST-100 Starliner od Boeingu pojme až sedm lidí a vynést by jej měla raketa Atlas V. SpaceX už dlouho používá kapsli Dragon pro dovážení nákladu na ISS, avšak upravená varianta pro sedmičlennou posádku zatím stále čeká na test. Tu samozřejmě vynese do vesmíru ověřená raketa Falcon 9 vlastní výroby. Aby NASA začala obě plavidla používat, musejí nejprve projít řadou testovacích letů bez posádky a poté samozřejmě i s ní.

Starliner měl projít prvním testem bez posádky již v tento měsíc a s posádkou v listopadu. Podle aktuálních plánů však proběhne let bez posádky nejdříve koncem roku či spíše začátkem příštího a s posádkou až v polovině roku 2019. Důvodem je již zmiňované selhání motorů při testu, a to nejsou ještě otestovány ani přistávací systémy, jejichž zkouška se také odkládá z konce léta. Také SpaceX chtělo provést první let v srpnu, ale nakonec se dočkáme až v listopadu a posádka se podívá do vesmíru v dubnu 2019. Vypadá to tedy, že si SpaceX věří a má v tomto závodě nakročeno k vítezství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze