Elon Musk představil pokrok u rakety Superheavy a lodi Starship

Elon Musk představil pokrok u rakety Superheavy a lodi Starship
  • Loď Starship unese 150 tun a bude opakovaně využitelná
  • Orbitální test chce za půl roku, s posádkou pak za rok
  • Tato konfigurace se stane základem výpravy na Mars

Elon Musk, ředitel společnosti SpaceX, uspořádal tiskovou konferenci, na které prezentoval novinky ohledně nosné rakety Superheavy a vesmírné lodi Starship. Podle něj bychom se mohli dočkat cesty na oběžnou dráhu Země za půl roku, první cesta s posádkou by se měla uskutečnit ještě příští rok.

Ještě před samotným představením lodi Musk připomněl dva závazky, které jej pohánějí kupředu. Prvním z nich je snaha učinit lety do vesmíru tak běžné a dostupné, jako je dnes cestování dopravními letadly. Navíc tak získáme jedinečnou příležitost osídlit cizí planety, zejména Mars, takže se lidstvo může stát prvním meziplanetárním druhem.

Velkou roli v tom sehraje vesmírná loď Starship, která uveze až 150 tun a celou ji bude možno použít znovu. Jedná se o jakýsi hybrid mezi raketou a raketoplánem a pro řízení trajektorie během návratu použije čtveřici aerodynamických ploch. Základ konstrukce je z nerezové oceli, což lodi dodává nejenom zajímavě futuristický vzhled, ale také zlepšuje její chování za nízkých teplot. Na spodní straně pak najdeme tepelný štít z keramických dlaždic.

Dalším dílem skládačky je nosná raketa Superheavy, jejíž první stupeň bude obsahovat celkem 37 motorů Raptor. Starty proběhne na základně Boca Chica v americkém Texasu. Raketa se pak vrátí na přesně totéž místo. Vypadá to, že si tým ohledně hladkosti návratu věří, když jej přesune z mořské plošiny do vnitrozemí.


První test s dosažením výšky dvaceti kilometrů by se měl uskutečnit řádově v měsících, už probíhají jednání s leteckým úřadem FAA. Za půl roku by pak mohl následovat orbitální test a za rok let s posádkou.

Z dlouhodobého hlediska pak tato konfigurace poslouží k letům na Mars. SpaceX na této vizi dlouhodobě pracuje, podle Elona Muska to bude projekt zahrnující posádku čítající 100 členů v prostoru 1 000 metrů krychlových.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze