Platby na telefonní číslo jsou tu. Registrace je stejně snadná jako používání

2
Platby na telefonní číslo jsou tu. Registrace je stejně snadná jako používání
Fotografie: AirBank
  • Dnešním dnem se značně zjednodušuje posílání drobných částek mezi lidmi
  • První banky začínají implementovat tzv. platby na kontakt
  • Registrace čísla je snadná a rychlá, stejně jako používání této služby

Po spuštění registru u ČNB se začínají první banky chlubit tím, že je tato možnost již implementována v jejich systému. Například podle tiskového vyjádření AirBank...si málokdo z hlavy pamatuje číslo svého bankovního účtu, ale vlastní číslo na mobil si pamatuje téměř každý.“ Rozšíření by podle banky neměl vadit ani relativně přísný limit 5 000 korun, protože do tolika se vejde celých 82 % plateb u této banky.

Typickým příkladem, kdy přijde služba vhod, je sdílení útraty v restauraci, kdy jeden člověk zaplatí útratu a další mu na ni přispějí. Pokud jste to chtěli až doposud dělat bezhotovostně, nevyhnuli jste se opisování čísla účtu, které šlo částečně obejít například generováním QR kódu. Nově ale bude jen stačit zkopírovat číslo dotyčného z adresáře telefonu.

Jak tedy postupovat pro příjem peněz?

Posílají vám tedy lidé často menší částky a vy jim chcete ušetřit práci a minimalizovat možnost omylu? Pak je nutné propojit číslo svého účtu s tím telefonním. Právě toto propojení bude bezpečně uloženo v registru ČNB.

Tuto možnost najdete ve svém internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci. Například zmiňovaná AirBank vás na ni upozorní po přihlášení, nebo tuto volbu najdete v Nastavení > Platby na kontakt. Zde stačí jen potvrdit propojení telefonního čísla s vybraným číslem účtu. Za tuto registraci ani používání služby se nic neplatí.

A jak peníze posílat?

Ještě jednodušší je zasílání peněz někomu, o kom víte, že toto spárování již provedl. Není potřeba se nikde registrovat. U AirBank v aplikaci po kliknutí na tlačítko zaplatit uvidíte, že jsou v horní části obrazovky „dvě karty“. Můžete tak pokračovat zadáním čísla účtu a banky jako doposud, nebo se přepnout do režimu platby na kontakt. Číslo můžete zadat ručně, ale jednodušší je udělit aplikaci oprávnění pro přístup do svého adresáře a vybrat příjemce odsud.

Platby na kontakt fungují v režimu okamžitých plateb, pokud druhá banka službu podporuje. Platby na kontakt lze v Air Bank využívat pro osobní i podnikatelské účty. Registrované telefonní číslo musí mít předvolbu +420 nebo +421 a v registru může být jen jednou. Příjemce a plátce platby na kontakt nemusí být klienti stejné banky.

Stejně snadné by mělo být používání a nastavení i v aplikacích dalších významných bank. Už brzy tuto volbu nabídnou svým klientům vedle AirBank i Česká spořitelna, ČSOB, Fio Banka, Komerční banka, Moneta, Poštovní spořitelna, Reiffeisenbank a UniCredit. Podle České bankovní asociace se tak ke službě dostane 85 až 90 % klientů bank v České republice.

Diskuze ke článku
babatko
babatko
co sa stane, ked niekomu ukradnu, strati svoj telefon?
bankove aplikacie a 2FA autentifikatory sa nedaju obnovit ani zo zalohy.
ako sa potom dostane do vsetkych svojich internetovych a bankovych uctov ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze