Dálkový ovladač od Samsungu se umí nabíjet z Wi-Fi sítě

Dálkový ovladač od Samsungu se umí nabíjet z Wi-Fi sítě
Fotografie: Samsung
  • Samsung rozšiřuje schopnosti dobíjení ovladače pro televizory
  • Vedle solárního panelu lze získávat energii i z bezdrátové sítě
  • Vestavěný akumulátor lze nabíjet i klasicky

Dálkový ovladač pro televizi obvykle vyžaduje napájení v podobě jednorázových baterií. Teoreticky lze omezit jejich ekologický dopad záměnou za nabíjecí články, ale ruku na srdce, to dělá jen málokdo. Podle Samsungu tak do odpadu ročně zamíří bezmála sto miliónů jednorázových baterií, které se recyklují obtížně, nemluvě o tom, kolik jich zamíří na skládky.

Tomu by však mohl učinit přítrž jeho ekologický ovladač Eco Remote, který jihokorejský výrobce ohlásil společně s novou řadou televizorů, která se představí na letošním CESu. Už loňská verze znamenala malou revoluci: ovladač měl na zádech solární panel, který měl průběžně dobíjet vestavěný akumulátor. To není nic neobvyklého, podobný přístup najdeme třeba u hodinek, powerbank nebo dokonce u bezdrátových sluchátek. Ta pravá technologická revoluce přichází až s letošní modelovou řadou. K solárnímu panelu přibylo zařízení, které je schopné energii získávat z elektromagnetického vlnění Wi-Fi sítě.

Samsung Eco Remote 2022

Nakolik je něco takového účinného, nebo se jedná jen o způsob, jak prodloužit výdrž vestavěného akumulátoru, to napoví až první testy. Jistým vodítkem je ovšem fakt, že dálkový ovladač má stále USB-C pro dobíjení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze