WHO: svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19

WHO: svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19
Fotografie: unsplash.com
  • Státy připravují návrh širší pandemické smlouvy, která by měla být ratifikována v příštím roce
  • V důsledku viru zemřelo více než 6,9 milionů lidí
  • V Česku bylo nahlášeno 4 641 802 pozitivních případů koronaviru

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) v úterý na tiskové konferenci upozornil na to, že se vlády po celém světě musí připravit na nemoc daleko nebezpečnější a smrtelnější, než je koronavirus. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl na výročním zdravotnickém shromáždění v Ženevě, že je čas pokročit v jednání o prevenci případné další pandemie.


Podle jeho slov by měly být státy připravené na možné další pandemie. „Pokud neuděláme změny, které je třeba udělat, kdo je provede? A pokud je neuděláme teď, tak kdy? Hrozba v podobě další varianty, která způsobí vysokou nemocnost a úmrtí, může přijít kdykoliv,“ uvedl na šéf WHO na konferenci.

10denní shromáždění Světové zdravotnické organizace se koná ve Švýcarsku a účastní se ho 194 členských států. Podle independent.co.uk se budou během shromáždění projednávat pravidla a povinnosti v případě mezinárodního ohrožení zdraví. Státy rovněž připravují návrh širší pandemické smlouvy, která by měla být ratifikována v příštím roce. „Závazek této generace je důležitý, protože právě tato generace zažila, jak hrozný může malý virus být,“ dodal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Varování od generálního ředitele WHO přichází jen několik týdnů poté, co Světová zdravotnická organizace uvedla, že covid-19 již nepředstavuje ohrožení pro veřejné zdraví. Země by nyní měly zvládnout virus, který zabil více než 6,9 milionů lidí. Podle dat Ministerstva zdravotnictví bylo v Česku nahlášeno 4 641 802 pozitivních případů koronaviru a v důsledku viru zemřelo 42 797 osob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze