Dnes vstoupí Orion na oběžnou dráhu Měsíce – dívejte se online

Dnes vstoupí Orion na oběžnou dráhu Měsíce – dívejte se online
Fotografie: NASA
  • Retrográdní oběžná dráha dostane Orion až 65 0000 km za Měsíc
  • Na ní zůstane necelý týden a 1. prosince se začne vracet zpět na Zem
  • NASA bude vysílat vstup na oběžnou dráhu online od 22:30 SELČ

Dnes je to devátý den, kdy je kosmická loď Orion na cestě k oběžné dráze Měsíce. Přesněji míří na retrográdní oběžnou dráhu, což znamená, že Orion bude obíhat Měsíc v opačném směru, než se Měsíc otáčí kolem Země. Tato oběžná dráha byla vybrána z důvodu, že pro udržení se na ní, je potřeba jen velmi nízká spotřeba paliva.

Oběžná dráha dostane Orion do vzdálenosti až 65 000 kilometrů za Měsíc. Touto vzdáleností tak vytvoří rekord, jelikož se dostane nejdále od Země než kterákoliv předchozí kosmická loď. Doposud tento rekord drží podle space.com mise Apollo 13, která původně takto daleko cestovat neměla, ale kvůli potížím místo přistání na Měsíci jej obletěla.


Zatím jen jeden drobný zádrhel


Kosmická loď měla před několika dny potíže. Řídící středisko NASA ve středu s Orionem neočekávaně ztratilo na 47 minut kontakt. Tým však problém vyřešil a inženýři nyní zjišťují, co zapříčinilo výpadek, který však neměl na let žádný vliv. „Na Orion neměl výpadek žádný dopad a kosmická loď zůstává ve správné konfiguraci,“ uvedla NASA.

Nejdále od Měsíce by se kosmická loď měla nacházet dnes, kdy také provede zážeh motoru, aby vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. Na ní by měl Orion setrvat necelý týden a následně se 1. prosince vydá zpět k Zemi, do Tichého oceánu by měl přistát 11. prosince. NASA bude vstup na tuto oběžnou dráhu vysílat živě od 22:30 SELČ.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze