Co nejspíše nevíte o kosmické lodi Orion

1
Co nejspíše nevíte o kosmické lodi Orion
Fotografie: NASA
  • Orion je první kosmická loď, která byla navržena i pro lety do hlubokého vesmíru
  • Čtyřčlenná posádka může v modulu pobývat až 21 dní
  • Jeho tepelný štít odolá teplotě 2 760 stupňů Celsia a před dopadem do vody je modul schopný zpomalit na 27 km/h

Kosmická loď Orion je aktuálně asi nejsledovanějším objektem ve vesmíru, jelikož se NASA po více jak 50 letech chce vrátit na Měsíc a právě Orion by měl dostat astronauty za několik let na jeho povrch. Od posledního sestrojení kosmické lodi pro lidi uplynulo již hezkých pár desítek let, a tak je jasné, že Orion má mnoho vylepšení, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Navíc byl jako první navržen i pro cesty do hlubokého vesmíru, nejen na Měsíc.

Vstávat a cvičit


Uvnitř Orionu najdete kompaktní setrvačníkový trenažér, který slouží pro aerobní a silové tréninky. Astronauti v mikrogravitaci ztrácejí kostní hmotu i svalstvo a pro zmírnění dopadů je potřeba každý den cvičit. „Pro pohodlné a efektivní cvičení bude stroj umístěn pod úhlem 45 stupňů,“ uvedla společnost Lockheed Martin, která byla hlavním dodavatelem modulu Orion. Stejně cvičí astronauti i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Vnitřní část Orionu byla navržena tak, aby vyhovovala 99 % lidské populace – kosmická loď je připravena na astronauty, kteří měří od 125 cm do 198 cm. Tento rozsah je zatím největší, jaký kdy NASA měla. Posádkový modul má téměř 9 m³, je tak o 30 % větší než kapsle Apollo. Sedadla lze navíc sklopit, a tím se vytvoří více místa pro astronauty, kteří mohou v modulu pobývat až tři týdny. Orion má i soukromou toaletu a takzvaný hygienický prostor.

Kromě místa pro posádku modul obsahuje prostor pro zásoby a spotřební materiál pro čtyřčlennou posádku až na 21 dní. Pokud by se připojil ke stanici Gateway, která se plánuje postavit na oběžné dráze Měsíce, je schopný na oběžné dráze fungovat po dobu půl roku.

Na Měsíc a ještě dál


Orion nebyl sestaven jen pro lety na Měsíc – bude schopný přistát i na Marsu a astronauti s jeho pomocí mohou prozkoumat hluboký vesmír. Při návratu bude prolétat zemskou atmosférou rychlostí asi 40 000 km/h, což je o 12 000 km/h více, než když se vracejí astronauti z ISS. Při průletu dokáže jeho tepelný štít odolat teplotě 2 760 stupňů Celsia a zároveň modul zpomalit.

Orion má celkem 11 padáků, které zpomalí modul i s astronauty těsně před dopadem do vody na rychlost 27 km/h. K přistání používá tři hlavní padáky, ale je schopný bezpečně přistát i se dvěma.

Pokud přirovnáme vzdálenost Měsíce a Mezinárodní vesmírné stanice, tak je Orion schopný vzít astronauty 1 000krát dále do hlubokého vesmíru než ISS. A to pro něj nebude představovat maximální hranici, jelikož při Artemis I poletí dalších téměř 65 000 kilometrů za Měsíc.

Diskuze ke článku
Michal Faraday
Michal Faraday
Nemělo se to spíš pojmenovat Co nevíme o Orionu? Orion na povrch Měsíce nikoho vozit nebude, jen na jeho oběžnou dráhu. Natož na Mars, tam ani na tu oběžnou dráhu. Myšlenka posílat astronauty na 12 měsíční cestu (6 tam, 6 zpět) v kapsli jako je Orion je nesmysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze