Dnes vzlétne raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Vynese českou družici

Dnes vzlétne raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Vynese českou družici
Fotografie: Výzkumný a zkušební letecký ústav
  • Poprvé bude vynesena na oběžnou dráhu česká družice z USA
  • Nanosatelit obsahuje několik přístrojů pro vědecké výzkumy
  • Vše můžete sledovat online

Společnost SpaceX uvedla, že dnes vynese na oběžnou dráhu českou družici s názvem VZLUSAT-2. S více jak ročním odkladem se tak poprvé uskuteční vypuštění české družice z USA. Družice bude vynesena z Floridy na raketě Falcon 9 v rámci mise Transporter 3. Tato mise představuje sdílenou spolujízdu, společně s českou družicí bude na palubě dalších 102 kosmických lodí.

Roční odklad způsobil problém s licencí společnosti Momentus. Pracovníci Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) tak provedli přímo v USA kontrolu mechanických dílů a výklopných mechanismů. „Provedené testy nám ukázaly velmi dobrý stav družice. Samozřejmou nutností bylo dobití palubních baterií,“ uvedl Petr Svoboda z VZLÚ.


Jak uvedl VZLÚ, družice bude vynesena na oběžnou dráhu do výšky 500 až 600 kilometrů nad Zemí. Jedná se o nanodružici typu CubeSat. Skládá se tedy z „kostek“, které do sebe zapadají. U této družice se jedná o tři kostky o velikosti 10 × 10 × 10 cm. VZLUSAT-2 bude stejně jako její předchůdce VZLUSAT-1 vedena z pozemní stanice FEL ZČU (Fakulta elektrotechnická západočeské univerzity v Plzni). Nanodružice je vybavena několika přístroji pro různá pozorování. Obsahuje například dvě kamery pro průzkum Země, detektor záblesků Gama (GRB Detector), Space X-rax Detector (SXD) nebo senzor pro detekci odplyňování vodních par (DPTWI). Vše můžete sledovat online dnes od 15:50 hod..

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze