Japonský miliardář zrušil misi dearMoon, které se měl zúčastnit i Čech Yemi A.D.

Japonský miliardář zrušil misi dearMoon, které se měl zúčastnit i Čech Yemi A.D.
Fotografie: unsplash.com
  • Mise byla zrušena kvůli nejistému hramonogramu
  • Kolem Měsíce se měli astronauti proletět v raketě Starship už minulý rok
  • Ta ale stále nemá dokončené testovací lety

Miliardář Yusaku Maezawa již před lety oznámil svůj záměr proletět se kolem Měsíce. V prosinci 2022 oznámil celkem osm umělců, které vybral jako spolucestující. Mezi nim byl i český choreograf a tanečník Yemi A.D. Pokud by se mise uskutečnila, stal by se teprve druhým Čechem, který by se do vesmíru podíval. Sen se mu ale nakonec nesplní, celý projekt podle reuters.com Maezawa zrušil.

Jak uvedl přímo na webových stránkách mise, hlavním důvodem byl nejistý harmonogram. To je naprosto pochopitelné, jelikož vesmírný let kolem Měsíce měl proběhnout v raketě Starship, a to už minulý rok. Bohužel ale raketa dodnes nedokáže obletět ani Zemi, natož vzít astronauty bezpečně na Měsíc. Ačkoliv Elon Musk i celá společnost SpaceX bezpochyby pracuje na tom, aby byla raketa co nejdříve schopná létat, není možné dopředu odhadnout, kdy bude připravena na lidskou posádku.

Na projektu se Yasaku Maezawa, který zbohatl na založení internetového obchodu Zozotown, domluvil s Muskem už v roce 2018. V té době se předpokládalo, že Starship bude už v roce 2023 létat s astronauty NASA na Měsíc. Testovací lety a následně potřebná povolení a vyšetřování ale vše zdržuje. „Ohledně zrušení projektu dearMoon. Smlouvu jsem podepsal v roce 2018 na základě předpokladu, že dearMoon odstartuje do konce roku 2023. Je to vývojový projekt, takže je, co je, ale stále není jisté, kdy může Starship vzlétnout,“ uvedl Maezawa na sociální síti X.


Mise byla původně naplánována na 6 dní, kdy měla celkem devítičlenná posádka v raketě Starship obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi. Letu se kromě Maezawa a Yemiho A.D. měl zúčastnit DJ a producent Steve Aoki, zakladatel kanálu „Everyday Astronaut“ Tim Dodd, fotografka Rhiannon Adam, filmař Brendan Hall, indický herec Dev Joshi a rapper T.O.P.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze