SpaceX vypustil na oběžnou dráhu jednu z nejznámějších českých loutek

SpaceX vypustil na oběžnou dráhu jednu z nejznámějších českých loutek
Fotografie: Planetum
  • Včera večer odstartovala raketa Falcon 9 s misí Transporter-5
  • Mezi vypuštěnými satelity byl i český CubeSat primárně určený pro vzdělávání
  • Uvnitř CubeSatu vzlétl na oběžnou dráhu i skleněný Hurvínek

Společnost SpaceX včera večer v rámci mise Transporter-5 vypustila 59 kosmických lodí, včetně CubeSatů a microsatů. Nosná raketa Falcon 9 odstartovala z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Všech 59 satelitů bylo dle SpaceX rozmístěno na oběžnou dráhu přibližně do 90 minut od startu a první stupeň rakety Falcon 9 přistál po necelých 9 minutách zpět na Zem.

Transporter–5 je, jak již název napovídá, pátou specializovanou sdílenou misí SpaceX pro vypouštění malých družic. Tento start byl 22. pro SpaceX v tomto roce a pro danou raketu Falcon 9 představoval osmý start. To však neznamená rekord, jelikož SpaceX vlastní několik nosných raket Falcon 9, které byly použity již 12krát.


Mezi vypuštěnými satelity byl i český CubeSat – tedy malá družice vyznačující se svou velikostí o rozměrech 10 × 10 × 10 cm. Mise s názvem Planetum–1 by měla hlavně posloužit studentům ke vzdělávání. Planetum, platforma jenž sdružuje pražské hvězdárny a planetárium, vypustila svůj vůbec první CubeSat, který na sobě nese jména zaměstnanců firmy. Celkově se jedná o 11. vypuštěnou českou družici a Zemi bude obíhat ve výšce 520 kilometrů.


Ačkoliv jsou CubeSaty malé, obsahují velké vybavení. Planetum–1 na oběžnou dráhu však vyvezl něco navíc. Kromě dvou palubních počítačů a kamer, 10 solárních panelů, 6 sledovačů Slunce, 18 teplotních čidel a dalších s sebou družice vyvezla i prvního loutkonauta – Hurvínka. „Tak já ti Hurvajz přeju, ať ten náš společný kosmický příběh zvládneš ve zdraví a s humorem tobě vlastním,“ uvedl Jan Spratek na Twitteru. Aby se Hurvínek do CubeSatu vešel, jeho velikost je asi 2,5 centimetru a je vyrobený ze skla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze