Dneškem začíná Ptačí hodinka. Zapojte se i vy do sčítání ptáků

Dneškem začíná Ptačí hodinka. Zapojte se i vy do sčítání ptáků
Fotografie: pixabay.com
  • Ptačí hodinka bude trvat až do neděle 7. ledna
  • Sčítat můžete odkudkoliv, ale je potřeba zůstat na místě
  • Jednotlivé druhy ptáků sčítáte po dobu jedné hodiny do papírového nebo online formuláře

Od dnešního dne se můžete opět zúčastnit akce českých ornitologů pojmenované Ptačí hodinka. Zapojit se může každý, kdo si najde hodinu svého času mezi 5. až 7. lednem a nejlépe i krmítko, které nabízí pestrou nabídku potravy pro ptáky. Důležité je nesčítat například při procházce, ale po celou dobu zůstat na jednom místě.

Sčítat můžete kdekoli – nejlepší je však místo s krmítkem. Je tedy jedno, jestli se nacházíte v parku, na zahradě, nebo na svém balkoně. Musíte však zůstat na jednom místě – pokud byste se totiž během sčítání pohybovali, zvětšili byste tím sčítací území a výsledný počet by tak mohl být zkreslený.

Jak sčítat?

Stačí si stáhnout online formulář, nebo vytisknout papírový a pak už jen počítáte jednotlivé druhy, které zahlédnete. Je jedno, jestli je spatříte u krmítka, nebo kolem vás jen proletí – důležitý je jejich počet, který napočítáte u jednoho druhu v jeden okamžik. Tedy nesčítáte počet dohromady za hodinu, jelikož byste některé ptáky mohli napočítat dvakrát. Přesné podmínky pak uvádí přímo ptacihodinka.cz.


V případě, že se rozhodnete vyplňovat formulář online, můžete si spustit 60 minut přímo na stránce a následně pak už jen zapsat výsledky. V případě papírového formuláře bude potřeba výsledky přepsat do online formuláře. Data je pak možné zasílat až do 15. ledna. Pokud poznáte jen několik druhů ptáků a bojíte se, že jednotlivé druhy od sebe nepoznáte, Ptačí hodinka nabízí pomoc ve formě Určování ptáků, kde vám poradí, jaké znaky jsou typické pro daný druh ptáka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze