Plášť neviditelnosti už nemusí být jen z pohádek

Plášť neviditelnosti už nemusí být jen z pohádek
Fotografie: Dante, x.com
  • Čínský vědec ukazuje, jak se schovává za kus látky
  • Jeho tvrzení vyvolalo řadu ohlasů

Když se řekne plášť neviditelnosti, spíše než technologický vynález si představíme pohádkový předmět, který hlavnímu hrdinovi pomáhá nepozorovaně proniknout na určitá místa a napravit tak nepravosti. Tento motiv se objevuje v pohádkách od nepaměti, ale v poslední době ho proslavil hlavně Harry Potter, hlavně pak ve dvaadvacet let starém snímku Harry Potter a Kámen mudrců.

Společně s tím ale existuje i mezi seriózními vědci snaha vyvinout zařízení, které by odklánělo světlo takovým způsobem, aby původní předmět nebyl pouhým okem pozorovatelný. To mělo být podstatou tzv. Filadelfského experimentu, kdy se takto schovat měla rovnou celá loď amerického námořnictva. I když je toto tvrzení rozšířené, i osmdesát let po údajném experimentu oficiální verze zní, že se nikdy nestal a jeho popisy odporují známým fyzikálním pravidlům. Přesto však experiment a jeho možné následky prorostly do popkultury a moderních mýtů coby zřejmý fakt.


S rozvojem techniky se začíná uvažovat, že by něco takového bylo dostupné i v zařízení pro jednotlivce. Chu Junhao představil svůj vynález na virtuální akci nazvané Super Night of Science, jejíž záběry byly později sdíleny online. Klip ukazuje muže, který v doprovodu dvou asistentů drží prostěradlo v životní velikosti. Ti předvádějí, jak průsvitný materiál funguje, tím, že jej nejprve položí před mužovy nohy, aby je ukázali v plné kráse. Poté jej nakloní o 90 stupňů a k překvapení diváka spodní polovina jeho těla zcela zmizí.

Vědci přesně nesdělili, jak tohoto efektu dosáhli. Údajně funguje na základě materiálů, které manipulují se světlem a vytvářejí dojem neviditelnosti. I z toho důvodu se pod příspěvkem na sociální síti X rozvinula bouřlivá diskuse. V ní řada lidí tvrdí, že jde o podvod, další poukazuje na nedokonalosti jeho provedení. Neméně početná skupina se pak obává možností zneužití takového vynálezu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze